Lipovača uz Bh. blok
133

Zbog izbora u Mostaru opet zaiskrilo između SDP-a i SD-a u kojem nemaju jedinstven stav

B. R.
Bijedić na jednoj, a njegov stranački kolega Lipovača i Žuljević na drugoj strani (Foto: Klix.ba)
Bijedić na jednoj, a njegov stranački kolega Lipovača i Žuljević na drugoj strani (Foto: Klix.ba)
Opet su se zaoštrili odnosi između Socijaldemokratske partije (SDP) i njihovih bivših stranačkih kolega koji su osnovali stranku Socijaldemokrate (SD). Ovaj put to se desilo uoči lokalnih izbora u Mostaru, a čini se da u SD-u i nemaju baš jedinstven stav.

U SD-u, koji predvodi Enver Bijedić, su danas spočitali zašto Bh. blok kojeg čine SDP i Naša stranka (NS) nije dio probosanske koalicije u gradu na Neretvi, a u koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA). Smatraju da time pogoduju Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

"Prema analizama urađenim na temelju izbornih rezultata u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, posve je jasno da probosanske snage mogu ostvariti većinu u Mostaru, ali pod uslovom da izađu što jedinstvenije i da ne rasipaju glasove. Međutim, u Mostaru Dragan Čović (op. a. predsjednik HDZ-a) zadovoljno trlja ruke jer će mu Nermin Nikšić (op. a. predsjednik SDP-a) i Predrag Kojović (op. a. predsjednik NS-a) rasipanjem glasova pokloniti pobjedu", ocijenili su u SD-u.

Istup SD-a komentarisao je večeras Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koji živi u Mostaru.

"Javilo se ono malo zeleno 'patriotsko' biće iz Tuzle što ga odmilja zovu SD da brani svoju maticu SDA u Mostaru", napisao je na Facebooku.

Njegov osvrt na ovoj društvenoj mreži je komentarisao jedan od potpredsjednika SD-a Hamdija Lipovača, također bivši visokorangirani član SDP-a. Dojam je da su njegovi stavovi mnogo sličniji onima koje imaju u SDP-u, nego u njegovoj aktuelnoj stranci.

"U Mostaru se mora dati podrška SDP-u i tačka. Mislim da je ova situacija pokazala da se svi opet moramo vratiti partiji. Bez kalkulisanja. Ne može partija opstati s nekima koji su došli iz drugih posebno nacionalnih stranaka", mišljenja je Lipovača.

Neki od komentara Hamdije Lipovače (Foto: Screenshot Facebook)
Neki od komentara Hamdije Lipovače (Foto: Screenshot Facebook)

Ranije je stao i u odbranu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića nakon navoda o izbornim malverzacijama u Srebrenici, a u kojima su učestvovali članovi SDP-a.