Četiri važne usluge
19

Završna konferencija projekta "Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge" u Sarajevu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Završna konferencija projekta "Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge", kojim je prvi put uspostavljena centralna tačka kontakta što će u budućnosti omogućiti građanima da obavljaju elektronske usluge, bit će održana sutra u Sarajevu.

Kroz projekat su implementirane četiri pilot usluge. Za nivo Federacije BiH e-usluga za fizička i pravna lica, a odnosi se na oblast premjera i katastra nekretnina (izdavanje kopije katastarskog plana, prepis posjedovnog lista i uvjerenje o imovini) Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Na nivou Republike Srpske urađena je e-usluga izdavanje kopije katastarskog plana, prepis ili izvod iz lista nepokretnosti, uvjerenje o podacima posljednjeg stanja u katastru-uvjerenje o vlasništvu i posjedu, uvjerenje o katastarskom prihodu.

Za nivo Brčko distrikta BiH riječ je o elektronskoj usluzi zapošljavanja u javnoj upravi Brčko distrikta BiH, odnosno usluzi za građane koji žele da se prijave na konkurs za popunjavanje radnog mjesta u javnoj upravi u Distriktu.

Na nivou BiH u okviru ovog pilot projekta implementirana je e-usluga podnošenje zahtjeva za poslovne subjekte iz oblasti nadležnosti Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Sve ove usluge građanima i poslovnim subjektima bit će dostupne u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta, nezavisno o polu, dobi, obrazovanju i sl.

Projektom su izrađeni i portali koji se odnose na životne događaje i stanja građana i poslovnih subjekata za upravni nivo FBiH i Brčko Distrikta BiH gdje bi se zajedno s portalima za nivo Vijeća ministara BiH i RS zaokružila platforma za nuđenje e-servisa krajnjim korisnicima, sa jedinstvenih lokacija ovih upravnih nivoa, a u skladu s njihovim nadležnostima.

Projekt je implementirao konzorciji firmi KING ICT, Lanaco i Lirex, navodi se u saopćenju.