Misija ISAF
0

Završeno certifikovanje jedinice Oružanih snaga BiH

SRNA
Izvođenjem evaluacijske vježbe pod nazivom "Hot Summer" izvršeno je završno sertifikovanje jedinice privremenog sastava (70 pripadnika) Oružanih snaga (OS) BiH za odlazak u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu.

Certifikaciju je obavio ekpertski tim OS Danske u čijem sastavu je odlukom Predsjedništva BiH planirano upućivanje jedinice OS BiH u mirovnu misiju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ekspertni tim OS Danske je tokom dobro osmišljene i realizovane vježbe ocijenio da je jedinica OS BiH u potpunosti osposobljena za izvršavanje svih zadataka i potrebnih procedura za osiguravanje Vojne baze Koalicionih snaga u Afganistanu.

U saopćenju se navodi da je najveća ocjena osposobljenosti rezultat napora i aktivnosti koje je preduzimalo Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH, a naročito komanda jedinice OS BiH.

Ovom aktivnošću zaokružene su sve planirane pripreme za upućivanje vojnika OS BiH u mirovnu misiju ISAF.

Zakonska procedura BiH oko uvoza opreme, koju je donirala Vlada Danske za potrebe jedinice OS BiH koja se upućuje u misiju "ISAF" , u potpunosti je ispoštovana, navodi se u saopćenju.

Naoružanje koje je bilo namijenjeno samo za obuku biće vraćeno u Dansku, dok je ostali dio opreme namijenjen za izvršenje misije jedinice OS BiH u Afganistanu.