BiH
0

Završena sjednica Skupštine KS-a, nastavak sutra

FENA
Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Odluku o davanju saglasnosti za izmjene i dopune finansijskog plana prihoda i izdataka JU "Služba za zapošljavanje KS" za 2009. kao i finansijski plan za 2010. godinu.

U okviru ove tačke dnevnog reda predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić uputio je pitanje direktoru Službe za zapošljavanje Vahidu Muharemoviću da li ova služba ima ikakve planove zapošljavanja visoko obrazovanih osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih.

"Prema informaciji koju imam na vašoj evidenciji nezaposlenih tri su doktora nauka i oko 30 magistara nauka. Ovo naglašavam jer se ne radi o magistrima struke", kazao je Zvizdić.

Muharemović je kazao da do sada nisu imali nikakve planove niti programa zapošljavanja ovih kategorija, ali je dodao da će ubuduće obratiti pažnju na to pitanje.

Zvizdić je u okviru tačke poslaničke inicijative pokrenuo ovu inicijativu.

Zastupnik Hamza Ražnatović ukazao je neke nejasnoće koje se pojavljuju u izmjenama o finansiranju kao što je smanjenje izdavanja za energiju sa 95.000 na 85.000 KM.

"Zanima me kako ćete to učiniti? Nećete se grijati? Nećete paliti svjetla?", rekao je Ražnatović.

Zastupnici večeras, nakon duže rasprave, nisu usvojili Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana prihoda, rashoda i izdataka Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2009., ali su usvojili Odluku o privremenom finansiranju Zavoda za 2010. godinu.

Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan i Program rada Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe za 2010.

Skupština KS-a usvojila je danas rebalans budžeta za 2009. godinu koji je za sedam miliona KM veći od prethodno usvojenog budžeta iz jula a koji je iznosio 674 miliona KM.

"Budžet je veći za ovaj iznos jer su to ostvarena sredstva dobijena prikupljenjem PDV-a", kazao je premijer KS-a Besim Mehmedić.

I ova tačka dnevnog reda imala je višesatnu raspravu, a zastupnica Mirjana Deak upitala je Vladu KS-a kako je moguće da je porez na platu veći, PDV veći, prihodi su veći, ali novaca nema.

Rebalans budžeta usvojen je s 22 glasa za, šest protiv i tri suzdržana.

Sjednica je prekinuta, a nastavak je zakazan za srijedu, 30. decembra sa početkom u 10.00 sati.

Između ostalog na dnevnom redu sutrašnje sjednice je Prijedlog odluke o usvajanju Elaborata o integraciji Univerziteta u Sarajevu te Prijedlog odluke o utvrđivanju postojanja javnog interesa za osnivanje Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović" s Prijedlogom odluke o osnivanju JU Muzej "Alija Izetbegović".