BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio zaključke u vezi s Informacijom o racionalizaciji diplomatsko-konzularne mreže BiH, koje je predložila Komisija za vanjske poslove tog doma.

Predstavnički dom izražava nezadovoljstvo prema nadležnim institucijama BiH zbog nedostavljanja informacije o racionalizaciji DKP mreže BiH, donesenih odluka, kriterija za njihovo donošenje, efektima donesenih odluka te daljnjim koracima u ovoj oblasti.

Od Predsjedništva BiH se traži da preispita odluke o gašenju Ambasade u Argentini i Konzulata u Bonu. Do završetka procesa preispitivanja Ministarstvo vanjskih poslova BiH će zaustaviti sve započete aktivnosti.

Predstavnički dom traži da Ministarstvo vanjskih poslova s Predsjedništvom BiH do 1. februara naredne godine pripremi cjelovitu informaciju o stanju u DKP mreži BiH i provođenju vanjske politike BiH za raspravu u ovom domu.

Poslanici su usvojili i zaključke predložene u vezi s raspoređivanjem ostvarenog akumuliranog viška prihoda iskazanog uz Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za 2006.

Jednim od zaključaka se predlaže Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH da ostvareni akumulirani višak prihoda prioritetno rasporedi za: izgradnju objekata za potrebe institucija BiH radi smanjenja postojećih troškova zakupa; potrebe povratka izbjeglih i raseljenih osoba; potrebe opremanja i uspostavljanja savremenih graničnih prijelaza, te potrebe opremanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH za borbu protiv svih vrsta prekograničnog kriminala te za implementiranje reforme u oblasti plaća u institucijama BiH.

Također se zahtijeva od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku sačini višegodišnji plan kapitalnih investicija da bi se u narednim godinama moglo efikasnije raspolagati budžetskim sredstvima.

Predstavnički dom je usvojio zaključak kojim se osniva privremena zajednička komisija za utvrđivanje devizne štednje građana BiH položene na račune domicilnih banaka i filijala u BiH. U komisiji će biti: Sadik Bahtić, Velimir Jukić i Branko Dokić iz Predstavničkog doma te Dušanka Majkić, Božo Rajić i Hazim Rančić iz Doma naroda PSBiH.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o neovlaštenoj proizvodnji i stavljanju u promet opojnih droga u BiH u razdoblju 2005. i 2006. godine, s tendencijama za prvih šest mjeseci 2007. godine, ali su zaključci koje je predložila nadležna parlamentarna komisija vraćeni na doradu.

Razmatrana je i Informacija Vijeća ministara BiH o realizaciji zaključaka Doma iz prethodnog saziva u povodu razmatranja prijedloga zaključaka Komisije za ljudska prava o rezultatima rješavanja predstavke Udruženja decertificiranih policajaca FBiH i Udruženja decertifikovanih policajaca RS-a.

S obzirom na to da nisu dobili informaciju koju su tražili, poslanici su zadužili Kolegij doma da uputi Vijeću ministara BiH upit o tome dokle se stiglo s realizacijom ranije usvojenih zaključaka.

Inicijativa poslanika Denisa Bećirovića da se zaduži Vijeće ministara BiH da u saradnji s nadležnim organima Grada Mostara donesu odgovarajuće mjere i aktivnosti koje će omogućiti da stadion pod Bijelim brijegom ravnopravno koriste i FK „Velež“ i N.K. „Zrinjski“, vraćena je nadležnoj parlamentarnoj komisiji uz napomenu da se zatraži i mišljenje predstavnika Grada Mostara i navedenih klubova.