Sarajevo
0

Završena sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas imenovao Mirsada Abazovića, iz akademske zajednice i Milorada Vulića, iz nevladinog sektora, u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Na današnjoj sjednici Ante Matić je imenovan za člana Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine iz Federacije BiH.

Dom naroda nije prihvatio Izvještaj o okolnostima u vezi s izdavanjem CEMT dozvola za 2009. godinu prijevoznicima u BiH koji je sačinila Istražna komisija za utvrđivanje okolnosti u vezi sa izdavanjem CEMT dozvola za 2009. godinu prijevoznicima u BiH.

Predsjedavajući Komisije Božo Rajić je u obraćanju delegatima istaknuo da je izvještaj usvojen većinom glasova, te da članovi komisije nisu bili jednoglasni.

Po njegovim riječima, nalaz istražne komisije je sveden u tri tačke.

Prvo, postupak raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu po prvi put je vođen u skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu i Pravilnikom o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima.

I pored toga što je postupak raspodjele CEMT dozvola u 2009. godini tekao u skladu sa zakonom i parvilnikom, u postupku raspodjele utvrđene su nepravilnosti i netransparentnosti u bodovanju i objavljivanju konačne liste dodjeljenih CEMT dozvola. Cjelokupni postupak izdavanja takozvanih zamjenskih dozvola vođen je mimo ovlasti i s brojnim pogreškama.

“Ovo je suština naših nalaza”, kazao je Rajić.

Članica istražne komisije Dušanka Majkić je kazala da nije podržala ovaj zapisnik, navodeći da na više od dest pitanja koja je postavila na sjednici istražne komisije nije dobila odgovor.

“Odgovori su bili takvi da su više govorili o haosu u Ministarstvu nego što su govorili u prilog onome što je istražna komisija imala zadatak”, kazala je Majkić.

Po njenim riječima, Dom naroda bi, "ako želi da uradimo ovaj posao korektno", trebao da odbije ovaj izvještaj i da ga vrati komisiji da ga usaglasi sa stvarnim stanjem koje je nađeno.