BiH
24

Završena rekonstrukcija vrtića: Najmlađi Zeničani od danas u obnovljenim i toplim prostorijama

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U vrtiću Dunja u Zenici danas je upriličena svečanost povodom završetka njegove rekonstrukcije sa ciljem postizanja efikasnije energetske efikasnosti i boljeg okruženja za korisnike usluga Javne ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja.

Projekat rekonstrukcije objekta podrazumijevao je zamjenu stolarije, utopljavanje zidova, rekonstrukciju fasade, izmjenu grejnih instalacija i izgradnju nove podstanice u vrtiću. Implementacija projekta počela je u septembru prošle godine, a njena vrijednost iznosila je oko 192.000,00 KM.

Rekonstrukcija projekta realizovana je u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj" Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP). Tim povodom, na današnjoj svečanosti obratio se i predstavnik UNDP-a Elvis Hadžikadić je kazao kako UNDP od 2013. godine radi na sprovedbi projekata koji su bitni za energetsku efikasnost.

"Ovi projekti su bitni radi uštede troškova, pružanja boljih usluga krajnjim korisnicima, smanjenje emisija CO2, te kreiranje novih radnih mjesta. UNDP vrijedno radi u području energetske efikasnosti, a projekat 'Zeleni ekonomski razvoj' je aktivan od 2013. godine. Prošle godine smo realizirali 25 projekata, a na području Zenice je završena rekonstrukcija ovog vrtića", kazao je Hadžikadić.

Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Safet Harbinja je izjavio da je od malih nogu, kako je to primjer u vrtiću "Dunja", bitno učiti o energetskoj efikasnosti.

"Na području Zeničko-dobojskog kantona, zajedno sa UNDP-em, Evropskom komisijom i SIDOM, sufinansirali smo oko deset objekata, a moram reći da sam iskreno oduševljen programom kojeh su nam pripremili najmlađi korisnici ove ustanove. Veoma je bitno da od malih nogu učimo o energetskoj efikasnosti i da kroz godine svog života redovno pravimo uštede", izjavio je Harbinja.

Direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Jasmina Gasal svim učesnicima u realizaciji projeka je podijelila zahvalnice, te je zajedno sa njima svečano otvorila obnovljeni vrtić Dunja.

Sredstva za obnovu su obezbijedili Ambasada Švedske u BiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Grad Zenica, a implementator je UNDP.