Sarajevo
356

Završena rekonstrukcija pruge: Krenuo prvi tramvaj od Ilidže do Baščaršije

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Prvi tramvaj od Ilidže prema Baščaršiji, koji će saobraćati rekonstruisanom tramvajskom prugom krenuo je danas u 18 sati iz Remize.

Ovo dolazi nakon što je prošle sedmice počelo testiranje rekonstruirane tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora, što znači da građani već od večeras mogu ponovo početi putovati tramvajem od Ilidže do Baščaršije.

Vožnji je prisustvovao i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta (SDP).

Podsjećamo, rekonstrukcija tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora je počela u septembru prošle godine. Rekonstrukcija od Ilidže do Čengić Vile je trajala od kraja augusta 2021. do septembra 2022. Rok za završetak ukupne rekonstrukcije (od Ilidže do Marijin Dvora) je nešto duže od dvije godine. Tokom ovih radova saobraćaju autobusi kao zamjena za tramvaje.

Rekonstrukcija je ukupno koštala više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvođač radova bio je konzorcij dvije kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group, podizvođač je kompanija Bosman, a nadzor nad projektom vrše kompanije PPG Sarajevo i Yuksel Proje. Proizvođač šina je austrijska kompanija Voestalpine Rail Technology.

Podsjećamo, u mandatu ministra Harisa Lulića (SDP) 2012. izvršena je rekonstrukcija tramvajske pruge od Marijin Dvora do Baščaršije.

Tramvajski prijevoz će novom prugom biti sigurniji, brži i prijatniji, posebno onda kada u saobraćaju budu novi tramvaji švicarskog proizvođača Stadler čija bi isporuka trebala početi krajem ove godine. Osim toga, uskoro bi trebala početi izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.