BiH
3

Završena gradnja prve roditeljske kuće u RS-u, Dodik obećao dodatna sredstva

Piše: A. B.
Foto: Facebook
U Banjoj Luci je završena izgradnja prve roditeljske kuće u Republici Srpskoj za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove roditelje, izjavila je za Klix.ba Dijana Berić, sekretarka Udruženja "Iskra".

Prema njenim riječima, u narednom periodu potrebno je uraditi namještanje Roditeljske kuće i izvršiti tehnički prijem, a izvođač radova ima rok do 15. juna da preda kuću Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" u Banjoj Luci.

"Nakon primopredaje slijedi namještanje kuće. Trenutno nemamo sredstava za kupovinu namještaja, ali nam je iz Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika obećana pomoć. Tek tada će objekat imati svoju pravu vrijednost", izjavila je Berić.

U Roditeljskoj kući u Banjoj Luci moći će boraviti osam mališana sa članovima svoje porodice. Inače, predračun za sve radove na prvoj Roditeljskoj kući u RS-u bio je veći od 850.000 KM, koliko je Udruženje "Iskra" imalo na raspolaganju nakon donatorske konferencije organizirane u tu svrhu.

Firma "Niskogradnja" uradit će uređenje saobraćajnice, "Šume Srpske" i "Rasadnici" odgovorni su za zasade, humus i sadnice u dvorištu kuće, za dječje igralište pobrinula se kompanija "Tenzo", a donirani su i protivpožarni aparati i druga vrsta sigurnosne opreme.

Objekat je površine 500 kvadratnih metara sa sedam apartmana, a imat će i sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, kao i dvorište sa zelenom površinom s igralištem i nekoliko parking mjesta. Njegova finansijska vrijednost prelazi 1,2 miliona KM.

Prema podacima Hematoonkologije Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, godišnje oboli od 60 do 70 novih pacijenata, a svake godine očekuju od 30 do 35 novih veoma teških slučajeva malignih oboljenja.