Sarajevo
346

Završena BOSEPO naučna olimpijada, izabrani najbolji projekti

N. V.
U prostorijama Richmond Park kampusa Sarajevo održana je ceremonija zatvaranja trinaeste BOSEPO naučne olimpijade i tom prilikom dodijeljene su nagrade najboljim projektima i njihovim kreatorima.

Pored učenika iz 13 javnih i privatnih škola iz Bosne i Hercegovine, na ovogodišnjoj olimpijadi, učestvovali su i predstavnici Sjeverne Makedonije, Južne Afrike, Indonezije i Meksika.

Mladi inovatori, učenici osnovnih i srednjih škola, predstavili su 110 projekata iz oblasti energetike, zaštite okoliša, inžinjeringa i IT i kratkog filma, na kojima su u saradnji sa svojim nastavnicima/mentorima radili u proteklom periodu. Ovi projekti su se istakli svojom kvalitetom na osnovu čega su izabrani u finalni program takmičenja od ukupno 164 prijavljena projekta u svim kategorijama.

"Na ovaj način, teoretsko znanje koje učenici stječu u školama realizira se i praktično, što i jeste najveći benefit. Dodatna motivacija za učenike je plasiranje na međunarodn takmičenja na kojima su učenici koji prođu BOSEPO olimpijadu već učestvovali u mnogim državama - Americi, Brazilu, Kini, Indoneziji, itd", rekao je Sabahudin Džemić, predsjednik Organizacionog odbora.

Upravo, jedan takav primjer su dvojica učenika Richmond Park škola, Asad Grabovica i Gabriel Greenwhich, koji će sa projektom predstavljenim na prošlogodišnjoj BOSEPO olimpijadi, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjoj izložbi EXPOScience 2022 koja se održava u Dubaiju.

Članovi stručog žirija, za svaku od navedenih kategorija, imali su težak zadatak – odabrati najbolje projekte i uputiti mladim inovatorima riječi podrške kao poticaj za nastavak rada na projektima iz oblasti nauke i tehnologije.

U kategoriji inžinjering i IT zlatnu medalju odnio je projekat pod nazivom proŽect, djelo učenika Lafcioglu Hasana i Greenwhich Gabriela, koji bi u budućnosti mogao biti brana plutajućeg otpada u rijeci Željeznici, a efikasno bi se mogao koristiti kao riješenje i na brojnim rijekama.

Zlatna medalja kategorije zaštite okoliša na ovogodišnjem BOSEPO takmičenju pripala je učenicima Ajanović Ajdinu i Mahmutović Omaru, koji su kreirali projekat pod nazivom "The Cracks in our Atmosphere - Purifying Air with Spirulina". U sklopu ovog projekta napravili su pročišćivač koji za cilj ima koristeći algu Spirulina dati doprinos u borbi protiv nečistog zraka.

"Ovo je bila odlična prilika da predstavimo projekte na kojima smo radili u proteklom periodu, a sa ciljem poboljšanja životnih uslova u našoj zajednici, da čujemo mišljenja članova žirija i razmijenimo ideje sa ostalim učesnicima takmičenja", ističu mladi inovatori.

Iz oblasti energetike zlatnu medaljom se okitio projekat Align, učenika Jaganjac Nedžme i Mahmutović Ismara, koji se bavi testiranjem potencijala algi za proizvodnju ekološki prihvatljivih goriva.

Nagradu za najbolje predstavljeni kratki film osvojili su učenici Greenwhich Caleb i Christopher Kolby Sasser, koji su snimili film pod nazivom "Unalike" koji možete pogledati u prilogu ovog teksta.

"Intencija je da nam se na ovom takmičenju pridruži što više osnovaca i srednjoškolaca iz BiH i svijeta i sve ih pozivamo da dođu na naredni - 14. BOSEPO, kako bismo svi zajedno više naučili, družili se, upoznavali i uživali u nauci i tehnologiji koje su naša budućnost", kazao je Jasin Hodžić, potpredsjednik Organizacionog odbora.