BiH
0

Završen kurs "Vojno-obavještajni oficir OSBiH u operacijama podrške miru"

FENA
U organizaciji Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH), NATO-štaba u Sarajevu, Savjetodavnog tima NATO-a, te MPRI-a od 19. do 29. maja u Sarajevu je realiziran kurs "Vojno-obavještajni oficir Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru".

Cilj kursa je bio u potpunosti osposobiti vojno-obavještajne oficire OSBiH za učešće u operacijama podrške miru u svijetu, te kroz realiziranu obuku usvojiti novo znanje, prihvatiti NATO-ove standarde i procedure i osigurati kompatibilnost neophodnu za rad u navedenim operacijama.

Učesnici kursa su bili pripadnici Vojno-obavještajnog roda (VOR) OSBiH.

Na ceremoniji organiziranoj 29. maja u povodu završetka kursa načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić uručio je certifikate polaznicima kursa, izražavajući nadu da je ovaj vid obuke dao doprinos jačanju i razvijanju vojno-obavještajnog roda OSBiH i postavio jake temelje za rad na novim funkcionalnim dužnostima koje ih očekuju u operacijama podrške mira u svijetu.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici NATO-ovog štaba u Sarajevu, EUFOR-a, OSCE-a, ODC-a, MPRI-a, te Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.