Igor Radojičić
0

'Završavamo godinu s novim problemima između visokog predstavnika i RS-a'

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić ocijenio je da će se i u narednoj godini nastaviti rasprava o statusu visokog predstavnika u BiH, koja ulazi u još jednu izbornu godinu zbog čega je već i počela predizborna kampanja i retorika.

Radojičić je Feni izjavio da se još ne zna da li će visoki predstavnik u februaru, oktobru ili, vjerovatno, ni 2010. završiti svoj mandat.

"Nastaviće se ta vrsta međusobne žestoke rasprave o tome šta bi visoki predstavnik trebalo da čini, a šta domaće institucije vlasti“, smatra Radojičić.

Zbog činjenice da je 2010. izborna godina, on kaže da se već od septembra 2009. primjećuje predizborna retorika i kampanja tako da će i u nastupajućoj godini "biti puno više priče, političkih sučeljavanja, a vjerovatno manje učinka".

Kada je u pitanju 2009. Radojičić ocjenuje da je najbitnije da je zadržana i politička i ekonomska stabilnost uz, navodi, sve probleme kojih je dosta bilo.

Sumirajući situaciju u ovoj godini iz ugla Narodne skupštine RS-a, Radojičić konstatira da je bilo nekoliko kriza u odnosima s međunarodnom zajednicom, a tu je i status visokog predstavnika koji se već tri godine transformiše, a nikako da završi tu transformaciju.

Podsjeća da je u ovoj godini bilo nekoliko nametnutih ili pokušaja nametanja odluka koje su izazvale žestoke rasprave i reakcije iz RS-a, a simbolično se i 2009. završava s takvom situacijom i "novim problemima" između visokog predstavnika i RS-a.

"U ekonomskom pogledu ova godina nam je donijela vrlo negativne uticaje svjetske ekonomske krize zbog čega se moralo mijenjati više zakona, dva put ići u rebalans budžeta te donijeti mjere za borbu protiv ekonomske krize“, rekao je Radojičić Feni.

Nakon niza godina u kojima, kako kaže, RS ima pozitivne parametre, 2009. je prekinula taj „ubrzani rast“ u RS-u i sigurno će se to nastaviti i u 2010., jer je i "svjetska ekonomska scena još vrlo nejasna i ne može se reći da je nastupio oporavak“.