BiH
0

Zavod zdravstvenog osiguranja KS: Sve bebe imaju zdravstveno osiguranje

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Berina Hamidović preminula je u Novom Beogradu prije četiri dana. U borbi da na vrijeme stigne do Beograda kako bi njen život bio spašen, naišla je na niz prepreka, među kojima je i nedostatak novčanih sredstva koja, kako je njen otac Emir rekao, Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja nije uplatio.

"Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti da plate liječenje", rekao je ranije Hamidović.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO) kazali su nam kako Berinin otac nije odbijen jer da bi se dobila sredstva iz ZZO-a potrebno je ispoštovati proceduru, a sredstva se uplaćuju po završenom liječenju. Mala Berina je imala zdravstvenu knjižicu i liječena je u BiH, a nakon što je poslana za Beograd stekla se mogućnost podnošenja zahtjeva ZZO-u za participaciju u liječenju.

Istakli kako je ovaj zavod prevazilazio probleme u vezi sa JMB-om i da je svaka beba na području KS zdravstveno osigurana.

"Problem dodjeljivanja JMB-a novorođenčadima prevazilazili smo kroz program u matičnoj evidenciji osiguranih osoba, koji generiše privremeni JMB. Tako nisu narušena prava djece garantovana Međunarodnom konvencijom, Ustavom i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, jer su sva novorođenčad imala zdravstvene legitimacije na osnovu kojih su se mogla liječiti", navodi se u pismenoj izjavi ZZO KS.

Također, sve osigurane osobe koje imaju potrebu da se liječe van BiH jer liječenje bolesti nije moguće u našoj zemlji, mogu podnijeti zahtjev Komisiji za pomoć u liječenju u inozemstvu pri ZZO nakon završenog liječenja. Za to je potrebno dostaviti otpusno pismo i potvrdu s klinike te konzilijarno mišljenje da se pacijent ne može liječiti u BiH. Komisija može odobriti najviše 10.000 KM.

Druga opcija ovakvim pacijentima je podnošenje zahtjeva Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja, koji ima Fond solidarnosti iz kojeg se izdavajaju sredstva za liječenje bh. građana u institucijama s kojima imaju potpisan ugovor.

Zbog ovog slučaja pojavili su se i zathjevi da poslanici u Parlamentu BiH, ministri Vijeća ministara BiH i Vlada Kantona Sarajevo podnesu neopozive ostavke, dok je otac Emir okrivio Kanton Sarajevo. Premijer KS Suad Zeljković izjavio je kako Vlada KS to neće učiniti.

"Nijedan zahtjev se ne upućuje Vladi KS, niti Ministarstvu zdravstva KS, jer mi nismo nadležni za to, niti imamo mogućnost takvo što uraditi, to mogu kantonalni i federalni zavodi zdravstvenog osiguranja. Kako sam saznao, zavodi nisu imali potrebne specifikacije, što vjerovatno nije bilo moguće zbog hitnosti slučaja. A na nečijoj nesreći graditi ovakve priče je zlo. Vlada neće podnijeti ostavku jer nismo nadležni za to, a ovi čestiti ljude rade dobro svoj posao", rekao je Zeljković uputivši izraze saučešća porodici Hamidović.

Podsjetimo, maloj Berini je bila dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla jesti. Nakon neuspjele operacije u Sarajevu beba je, nakon višesatnog čekanja na granici, prebačena u Beograd, gdje je preminula zbog sepse 13. juna.