Udruženje LIMES
0

"Zaustavimo zlostavljanje prirode"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dan planete Zemlje 22. aprila je godišnja manifestacija kojom se želi skrenuti pažnja čitave svjetske javnosti na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Udruženje LIMES uputilo je apel svim institucijama u BiH da "prestanu zlostavljati prirodu i ponovo uspostave kontakt s prirodom", te ukazalo na sveobuhvatnost ekološke krize: zagađivanje zraka i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata itd.

Pokretanje različitih konkretnih akcija zaštite života na Zemlji, buđenja svijesti, odgovornosti, osjećaja prema svim stvorenjima na Zemlji obaveza je i svih institucija i građana u BiH, poručuju iz LIMES-a.

Zdrava klimatska politika, korištenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost, su instrumenti koji doprinose unaprijeđenju tržišne konkurentnosti koji kroz zeleni kapitalizam, nameću stvaranje novih "zelenih radnih mjesta" u razvoju zelene ekonomije i BiH bi morala ove instrumente ugrađivati u svoje energetsko zakonodavstvo.

Na Dan planete Zemlje Udruženje LIMES pozvalo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH da pokrene inicijativu za ukidanje odredbe Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Član 90., stav 1. o obaveznim upaljenim kratkim svjetlima danju za period ljetnog računanja vremena.