Sarajevo
90

Zatvorena birališta u Starom Gradu, građani izabrali između Čengića i Selimbegovića

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zatvoreno je 46 biračkih mjesta u Starom Gradu koji su danas od 7 sati do 19 biti otvoreni povodom prijevremenih izbora za načelnika te općine.

Građani su birali između dva kandidata - SDP-ovog Irfana Čengića i SDA-ovog Dženana Selimbegovića. Pravo glasanja je imalo 36.195 birača, a to pravo je do 15 sati iskoristilo 21,54 posto glasača.

Očekuje se da će rezultati glasanja biti poznati vrlo brzo s obzirom na to da nema previše glasova za prebrojati, a odmah nakon prvih informacija su planirane izjave za medije oba kandidata za načelnika.

Centralna izborna komisija BiH je kazala da će prve zvanične preliminarne rezultate objaviti u 22:30 sati na internet stranici CIK-a, međutim mnogo brže te informacije stignu iz stranačkih izbornih štabova. Čengićev štab gdje će davati i izjavu je u sali hotela Evropa, dok se Selimbegović nalazi u prostorijama SDA u Starom Gradu.

Do novih izbora za načelnika je došlo nakon što je na referendumu opozvan Ibrahim Hadžibajrić, koji je na toj poziciji bio 15 godina. Inicijativa za njegovu smjenu je došla nakon hapšenja za kriminal i podignute optužnice.