BiH
0

Zatraženo produženje pritvora Draganu Crnogorcu

FENA
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da Draganu Crnogorcu, optuženom za zločine protiv čovječnosti na području Srebrenice, produži pritvor, čemu se odbrana usprotivila.

Na održanom ročištu, tužilac Ibro Bulić kazao je da razlozi za pritvor ostaju nepromijenjeni, dok je Predrag Radulović, branilac optuženog, rekao da "pritvor nije nužan i nije potreban".

"Navodi Tužilaštva su apstraktni, nekonkretni i optuženi nije ništa uradio što bi ugrozilo postupak", rekao je Radulović.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

Crnogorac je uhapšen 15. novembra na području Banje Luke i od tada se nalazi u prtivoru jer, kako smatra Sud, "postoje okolnosti koje ukazuju da bi puštanjem na slobodu ometao krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike".

Optuženom se na teret stavlja da je kao bivši pripadnik Centra za obuku "Jahorina" Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) 12. jula 1995. u naselju Budak učestvovao u pretresu bošnjačkih kuća radi sakupljanja stanovništva i odvođenja u bazu UN-a u Potočarima.

U optužnici je navedeno da je Crnogorac 13. jula iste godine učestvovao u zarobljavanju bošnjačkog stanovništva te da je te večeri strijeljao između pet i sedam zarobljenih muškaraca.

Optužnicu protiv njega Sud BiH je potvrdio 3. decembra, javio je BIRN.