BiH
13

Zastupnik Bundestaga Juratović za Klix.ba: Situacija u BiH može još teže eskalirati

Piše: Faruk Vele
Josip Juratović: Glad  je navladala strah
Josip Juratović: Glad je navladala strah
U Bosni i Hercegovini je glad navladala strah, i to kod svih građanki i građana diljem Bosne i Hercegovine, izjavio je u razgovoru za Klix.ba Josip Juratović, zastupnik Socijaldemokratske partije (SPD) u njemačkom Bundestagu, stranke koja sa Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelarke Angele Merkl čini vladajuću većinu.

On je u razgovoru za naš portal iznio svoje viđenje događaja koji su proteklih mjesec dana potresali Bosnu i Hercegovinu.

"Ja sam već davno upozoravao na to da jednog dana nacionalne fraze na građane i građanke neće više utjecati i da će oni sami tražiti izlaz iz te ekonomske i socijalne katastrofe. Sada su kroz svoje proteste i plenume našli sluha kod političke elite. Ako se ta elita sada angažira za dobrobit svih, onda će se situacija vremenom smiriti. Ako i dalje nastave ignorirati glas naroda, onda će prije ili kasnije doći do još gore eskalacije", kazao je Juratović za Klix.ba.

Treći val

Govoreći o tome koje su opasnosti koje bi se u narednom periodu mogle, također, naći pred BiH i kako cijela situacija izgleda iz njemačke vizure, Juratović je podsjetio da su protesti oko jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) bili prvi val socijalnog nezadovoljstva.

"Ovo je sada drugi val. Mislim da je za političke aktere u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu, Mostaru… krajnje vrijeme da počinju odgovorno raditi za svoje građanke i građane, jer je njihov zadatak da služe svom narodu a ne da profitiraju od svojih važnih položaja. Upozoravam, ako dođe do trećeg vala, onda će taj val završiti u anarhiji, a to sigurno nije cilj jednog kulturnog evropskog društva", upozorio je Juratović.

Vrijeme poslušnih

Dodaje kako BiH, nažalost, više nije u fokusu međunarodne zajednice, te da tu leži posebna opasnost.

O mogućem snažnijem njemačkom angažmanu u BiH kaže.

"Svijet je pun kriznih područja kojima je sve teže dati sigurnost. Na drugoj strani oni koji su spremni pomoći BiH ostaju u dilemi, jer - nakon dvateset godina loše vođene politike - ne nalaze ni bazu, ni ambijent za ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost po primjeru modernih i demokratskih zemalja. Osim toga moramo se truditi za realizaciju implementacije osnovnih vrijednosti. Presuda u slučaju 'Sejdić-Finci' je samo jedan slučaj diskriminacije. Ali te probleme ne možemo mi izvana rješavati, nego angažirane građanke i građani kako na lokalnom tako i na nacionalnom političkom prostoru", smatra on.

Osvrćući se na zahtjeve za treći entitet, kao i stalne prijetnje predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika disolucijom bh. entiteta RS, Juratović je naglasio:

"Glavni problem Bosne i Hercegovine nisu ni Hrvatska, niti Srbija, već nacionalizam triju takozvanih konstituivnih naroda. Vjerujem u zdrav razum svih građana i građanki Bosne i Hercegovine i mislim da će kroz svoj aktualni organizirani rad doći do vrijednih rezultata koje se treba saslušati i respektirati. Nadam se da će proći vrijeme poslušnih, te da će najsposobniji preuzeti odgovornost u svoje ruke".