03.12.2008. u 14:06

Zašto se odgađa izvršenje kazne zatvora za Hamdiju Abdića Tigra

Zastupnik DNZBiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Rifat Dolić uputio je zastupničko pitanje ministru pravde BiH Bariši Čolaku čime se rukovodio Kantonalni sud u Bihaću kada je u tri navrata poništio rješenja Općinskog suda u Bihaću i nakon već jedne prethodne odgode još u dva izvršio odgodu izvršenja kazne zatvora za osuđenog Hamdiju Abdića Tigra.

Hamdija Abdić je, navodi Dolić, 19. novembra 2007. primio uputni akt Suda u Bihaću za izdržavanje kazne zatvora od dvije godine, ali se on do danas nalazi na slobodi zahvaljujući samo svojim jatacima u Kantonalnom sudu u Bihaću.

Dolić pita šta su pravosuđe i nadležne institucije BiH poduzeli naspram činjenice da se osuđeni za ista krivična djela Emin Pivić, također iz Bihaća, već više od godinu dana ne javlja na izdržavanje kazne zatvora, već je navodno u bijegu, iako je javna tajna da je policiji i sudovima u Bihaću poznata adresa njegovog boravka.

Hamdija Abdić i Emin Pivić su pravomoćno osuđeni na kazne zatvora od dvije i dvije i po godine nakon dugogodišnje pravosudne sapunice za krivična djela nasilništva, reketiranja, nanošenja teških tjelesnih ozljeda i protiv ličnosti, a presude o izrečenim kaznama postale su pravosnažne prije gotovo 14 mjeseci.

- Do danas ovaj poznati mafijaški i nasilnički dvojac je na slobodi zahvaljujući samo činjenici što u svojim mafijaškim i kriminogenim radnjama imaju jatake u Kantonalnom sudu u Bihaću i tako sve vrijeme dokazuju da se u ovoj državi može svašta raditi, a biti zaštićen od onih koji bi u normalnoj situaciji trebali provoditi zakon i štititi ljudska i druga prava građana, navodi Dolić.

Ovo rješenje Općinskog suda u Bihaću za svakoga ko uvažava i želi vladavinu prava i pravne države najbolji je dokaz da se sa sudijama i pravosuđem koji su taoci i jataci kriminalaca i mafijaša, nikada ne može izgraditi, a kakva je to poruka drugim kriminalcima i kakva je to poruka građanima koji očekuju zaštitu od takvih, mislim da je suvišno govoriti, ocijenio je Dolić.

Ukazao je i na paradoks da se pravomoćno osuđeni Hamdija Abdić Tigar nedavno pojavljuje u emisiji Federalne televizije "Centralni zatvor", umjesto da se u to vrijeme nalazi u zatvoru u Zenici ili Bihaću, na izdržavanju kazne na koju je pravomoćno osuđen.

Dolić je istovremeno uputio prijavu i inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da sukladno važećim propisima izvrši istragu o okolnostima u kojima je u konkretnim slučajevima Kantonalni sud u Bihaću u tri navrata poništavao rješenje Općinskog suda i izvršio odgodu izdržavanja kazne zatvora za Hamdiju Abdića i da u slučaju opravdanosti poduzme zakonom predviđene mjere.
(FENA)
Tagovi: UG Zašto ne


Komentari na članak - Ukupno: 5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari
 

neznam sta imate protiv njih, to je samo ljubomora. Imate li mozga da razmisljate, spadaju medu najbolje bosanskohercegovacke branioce, odmah poslije rata gdje god sam izisao cuo sam samo najbolje o njima.... Pročitaj više

 

neznam sta imate protiv njih, to je samo ljubomora. Imate li mozga da razmisljate, spadaju medu najbolje bosanskohercegovacke branioce, odmah poslije rata gdje god sam izisao cuo sam samo najbolje o njima.... Pročitaj više

 

e pa heroj,,dika i ponos .....ma pravi ljiljan.....a to što je usput kriminalac nije bitno. dobro je i rekao u centralnom zatvoru:njega rat ne interesuje nego samo pare e to je istinu rekao. jos samo... Pročitaj više

 

sta smeta ti sto je bio borac sto je klao auton omase i cetnike a treba kazniti i one u TKZrs zlocince i kriminalca dodika

 

Jeste, neka su konanco potgli ovo pitanje. Lik je kriminalac, osudjeni, a eto hoda i gostuje na entitetskoj (!) emisiji. Uzas!

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE