Žrtveno janje
195

Zašto je Čavara godinama rizikovao blokirajući imenovanja sudaca u Ustavni sud FBiH?

S. M.
Marinko Čavara (Foto: D. S./Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: D. S./Klix.ba)
Sjedinjene Američke Države jučer su nametnule sankcije predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari (HDZ) zbog toga što blokira funkcionalnost Federacije BiH.

Kontinuiranu politiku opstrukcije imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH HDZ provodi s ciljem onemogućavanja gubitka vlasti, ili opstrukcije usvajanja svih zakona kroz mehanizme Doma naroda FBiH, a koji prođu kroz Predstavničkim Dom FBiH.

"Od 2019. godine odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH", obrazloženje je američkih institucija.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine zamišljeno je kao institucija koja bi trebala otkočiti proces donošenja oduka. Međutim, ako nije popunjeno, kao što je to sad slučaj, isto ne može donositi odluke, pa se koristi upravo suprotno od uloge koja mu je namijenjena.

Predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari odavno je dostavljena lista kandidata s koje bi trebalo da imenuje troje sudija, uz pristanak dva potpredsjednika FBiH, nakon čega bi Dom naroda Federacije BiH potvrdio izbor. Proces je zapeo kod Čavare koji svjesno blokira imenovanje. Razlozi za ovakvu vrstu blokade mogu ležati u mogućnosti da HDZ ne vjeruje kadrovima koji su imenovani, ili su u procesu imenovanja, pa onemogućavaju i sam rad Vijeća.

Šta radi vijeće?

Vijeće odlučuje na zahtjev 2/3 delegata hrvatskog, srpskog ili bošnjačkog kluba u Domu naroda FBiH da neki prijedlog zakona ugrožava vitalni nacionalni interes ili 2/3 zastupnika u kantonalnim skupštinama koji mogu naprimjer zaustaviti formiranje kantonalnih Vlada ako Vijeće nije popunjeno.

Jedino HDZ ima kontrolni paket u hrvatskom kluba u Domu naroda FBiH (12/17 delegata), što ga čini nezaobilaznim političkim faktorom u FBiH, za razliku od svih drugih stranaka.

Ustavni sud FBiH ima ukupno devet sudija, od kojih minimalno dva moraju dolaziti iz svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda Ostalih. Trenutno sud čini samo pet sudija, što mu ipak omogućava rad, ali smanjenim kapacitetom. Međutim, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koje se bira od članova Ustavnog suda BiH, a koje u punom kapacitetu broji 7 članova, trenutno ima samo 4 člana, i ne može odlučvati dok nije u punom sastavu.

Od 7 članova Vijeća, po dva moraju biti iz svakog konstitutivnog naroda, a jedan sudija mora biti pripadnik Ostalih.

Vijeće odlučuje o prihvatljivosti takvih slučajeva 2/3 većinom u roku od jedne sedmice, a u roku od mjesec dana odlučuje o meritumu slučajeva koji se smatraju prihvatljivim.