Suđenje Ratku Mladiću
0

Zaštićeni svjedok: Srpski vojnici su seksualno zlostavljali mene i moju djecu

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću pred međunarodnim sudom u Haagu, zaštićeni svjedok RM-081 opisao je zločine nad civilima Bošnjacima iz Rogatice koje su srpske snage u ljeto 1992. godine počinile u zgradi srednje škole u tom gradu.

U pisanoj izjavi, koju je Haško tužilaštvo uvelo u dokaze, RM-081 je kazao da su srpski vojnici u logoru seksualno zlostavljali njega i njegovu maloljetnu djecu - kćerku, koja je tada imala sedam i po godina i trinaestogodišnjeg sina.

Kako je izjavio, svjedok “nije imao snage” da pita suprugu da li je i ona bila silovana, nakon što su je iz logora izvodili pripadnici srpskih snaga. Pripadnike srpskih snaga koji su izvodili žene na silovanje, RM-081 je u sudnici identifikovao sa spiska koji mu je predočilo Haško tužilaštvo.

Kao komandanta logora u srednjoj školi “Veljko Vlahović”, svjedok je označio Rajka Kušića, zapovjednika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Prema svjedokovom iskazu, ta brigada je u proljeće 1992. Rogaticu žestoko granatirala, iako u njoj nije bilo bošnjačkih snaga, a većinu stanovništva su činile žene, djeca i nenaoružani muškarci iz okoline, koji su u gradu potražili utočište.

Nakon što su srpske snage preuzele grad 21. maja 1992. godine, RM-081 je sa oko 1.000 građana bio pritvoren u srednjoškolski centar, gdje je uslove opisao kao “neljudske”, uz manjak hrane i vode. Zatočenici su, kako je rekao RM-081, bili izloženi prebijanju, seksualnom zlostavljanju, a neki pritvorenici su bili i ubijeni.

RM-081 je izjavio i da je krajem juna 1992. godine Kušić došao u logor i prigovorio Bošnjacima da “ne sarađuju dovoljno, što mu stvara probleme u čišćenju Rogatice”.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata u opštinama širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Na ovom ročištu završeno je i unakrsno ispitivanje svjedoka Optužbe Huseina Abdel Razeka, bivšeg komandanta UNPROFOR-a u Sarajevu, koji je rekao da su pokretni minobacači Armije BiH (ABiH) u Sarajevu otvarali vatru iz okoline štaba UNPROFOR-a u zgradi pošte i glavne bolnice.

Razek je rekao da je zbog toga ulagao oštre proteste Predsjedništvu BiH. Egipatski general je, međutim, naglasio da je kontraproduktivno bilo to što je VRS uzvraćala vatrom po civilnim ciljevima.

U ponedjeljak će biti nastavljeno unakrsno ispitivanje svjedoka RM-081, javio je BIRN-Justice Report.