Nezadovoljni vlastima
12

Zaposleni u pravosuđu u RS-u stupili u generalni štrajk, ministarstvo im "zaprijetilo"

D. Be.
Zaposleni u pravosuđu u Republici Srpskoj, ne računajući sudije i tužioce, 28. februara su stupili u generalni štrajk koji će trajati dok im se ne ispuni nekoliko uslova.

Administrativni radnici u pravosuđu, između ostalog, žele usklađivanje povećanja plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci.

Ovo je prvi generalni štrajk u pravosuđu nakon 11 godina, u kojem se negoduje zbog postupanja vlasti koju drži Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka na čijem je čelu Milorad Dodik, predsjednik RS, piše RSE.

Kako kažu u Sindikatu pravosuđa RS, iz entitetskog Ministarstva pravde su ranije upozoreni da niko neće dobiti platu dok je u štrajku.

Predsjednik Sindikata pravosuđa RS, Siniša Petrović, izjavio je da se štrajkuje u 29 od 36 institucija u kojima postoje sindikalne organizacije, te da je proces rada obustavljen do daljnjeg.

"Do kada ćemo štrajkovati, to zavisi od ministarstva i zavisi od ljudi koji provode štrajk", istakao je Petrović.

Ranije kad su pregovarali sa Ministarstvom pravde RS, kaže Petrović, odgovor na njihove zahtjeve je uvijek bio isti – para nema.

Ističe da su spremni na sastanak i da čekaju poziv nadležnih institucija. Ponudu, kaže, još nisu dobili.

"Mi nemamo nikakvu ponudu osim ovoga što ste čuli da je za ovu godinu budžet već iskreiran. To nije ponuda, to je poruka", naglasio je Petrović.

Trenutno, u sudovima i tužilaštvima se obavlja minimum procesa rada, definisan zakonom.

"Minimum procesa rada podrazumijeva da se postupa po hitnim predmetima, tamo gdje su radnje neodložne, gdje je krivični zakon definisao koje su to radnje, koji su to postupci, u maloljetničkim predmetima", objašnjava Petrović.

Sindikat pravosuđa RS je 9. februara donio odluku o štrajku.

Prošlog novembra pravosudni radnici u RS su održali jednosatni štrajk upozorenja, kada su od Vlade tražili povećanje plata u ovoj branši, navodeći da je to dio sporazuma postignutog sa izvršnim vlastima tokom ljeta 2022. godine.

Posljednji štrajk radnika u pravosuđu, kada je rad bio obustavljen na mjesec dana, dogodio se 2013. godine zbog smanjenja plata za 10 posto.