BiH
0

Zaplijenjeno hladno oružje u kontejneru s kineskom robom

NINA
Službenici Sektora za provođenje i poštivanje carinskih i poreznih zakonskih propisa Uprave za indirektno oporezivanje BiH po drugi put su, za nešto više od mjesec dana, zaplijenili hladno oružje u kontejneru s kineskom robom, registracijskih oznaka RI 924 LI i RI 559 JS.

Nakon provedenih obavještajnih priprema kojima je potvrđeno da se radi o sumnjivoj pošiljci, izvršen je detaljan pregled metodom cjelokupnog istovara robe. Pri pregledu je otkriveno 620 komada mačeva/sablji vrhunske izrade, kao i 180 noževa. Također je otkriveno i više hiljada komada tekstilne robe nego što je bilo prijavljeno na računu. Jednako kao i prilikom zaplijene u regionalnom centru Tuzla krajem juna kada je otkriveno 9.058 komada noževa te metalne palice za borbu, bokseri i japanske zvijezde (šurikeni), oružje je bilo sakriveno među velikom količinom predmeta od tekstila i druge robe široke potrošnje.

I ovoga je puta uvoznik kineski državljanin, a sjedište preduzeća je u Visokom. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je oko 26.000 KM. U daljnjem postupku za ovaj slučaj ovlasti preuzima Tužilaštvo BiH.

Regionalni centar Sarajevo je samo u prvih osam dana ovoga mjeseca podnio tri izvještaja Tužilaštvu BiH za kaznena djela krijumčarenja ukupne vrijednosti oko 90.000 KM, a u sva tri slučaja radilo se o kineskoj robi. Ukoliko se uzme u obzir i prva zapljena hladnog oružja u Regionalnom centru Tuzla, carinici su za nešto više od mjesec dana spriječili unos više od 12.000 komada različitog hladnog oružja u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.