32. godišnjica
203

Zamjenik ministra odbrane BiH: HVO se prvi suprotstavio JNA i branio BiH

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Centralna svečanost povodom obilježavanja 32. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i 19. godišnjice utemeljenja 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH započela je danas u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru gdje je okupila brojne goste i viske zvaničnike.

Svečanost je počela postrojavanjem ešalona i demonstracijom vojne sile Oružanih snaga BiH uz raport zamjeniku ministra odbrane Slavenu Galiću.

On je govoreći o značaju HVO naglasio da su se Hrvati 1992. godine među prvima organizovali i suprotstavili Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Slaven Galić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slaven Galić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Tada je na područjima BiH na 44 općine gdje je djelovao, HVO kontrolisao 10 posto teritorije BiH. Prije potpisivanja Dejtona HVO je kontrolisao 26 posto teritorija BiH i odajemo počast HVO koji danas obilježava 32. godišnjicu i 1. pješačkoj pukovnije koja obilježava 19. godišnjicu, te baštini tradiciju HVO-a i hrvatskog naroda. HVO je nakon splitskog sporazuma 1993. godine koji su potpisali tadašnji predsjedavajući Alija Izetbegović i Franjo Tuđman išao zajedno sa hrvatskom vojskom u odbranu i oslobađanje BiH. Tada je oslobođen veliki dio teritorija pogotovo zapadne Bosne", rekao je Galić.

Martin Pažin (Foto: G. Š./Klix.ba)
Martin Pažin (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zapovjednik puka brigadir Martin Pažin je naglasio kako je važno govoriti o značaju HVO-a koji je sastavnica Oružanih snaga BiH, posebno zbog toga što se, kako je naglasio," posljednjih godina vuku negativne konotacije vezao za opravdanost utemeljenja HVO-a i općenito političke organizacije hrvatskog naroda u BiH".

"Iznimno je bitno, naša sastavnica je praktično čitavo vrijeme živa kroz vojsku Federacije, odnosno od 2005. godine kroz oružane snage BiH, odnosno kroz misiju 1. pješačke gardijske pukovnije oružanih snaga BiH, gdje naše zapovjedništvo baštini vojno nasljeđe HVO-a i kulturno povijesno nasljeđe našega naroda u BiH", kazao je Pažin.

Vladimir Šoljić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Vladimir Šoljić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Nekadašnji predsjednik Federacije BiH Vladimir Šoljić je naglasio kako je HVO prava i pravovaljana odluka rukovodstva BiH, nakon koje je uslijedila odluka Predsjedništva BiH da se odbrana Mostara povjeri HVO-u , u tome je kako je naglasio glavna sadržanost svega.

"Dalje se zna, HVO je branio Mostar, izveo oslobodilačke operacije nakon čega je rat išao drugim tokom", rekao je Šoljić, te podvukao da je uloga HVO u odbrani BiH trajna i vodeća, jer kako je naveo "bez HVO najvjerojatnije ne bi bilo ni BiH."

Svečanost se održava u organizaciji 1. pješačke pukovnije OS BiH, a prema najavi, u 18 sati održat će se svečana sveta misa u Katedrali Mostar, te u 19 sati vojni defile od Katedrale do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje će se položiti cvijeće i zapaliti svijeća za poginule pripadnike HVO-a.