Nacionalna društva
1

Zakon o restituciji se koristi samo u predizborne svrhe

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici nacionalnih kulturno-prosvjetnih društava, Međureligijskog vijeća (MRV) BiH, Vakufske direkcije BiH te nekoliko udruženja sastali su se danas u Sarajevu da bi razgovarali o zakonu o denacionalizaciji/restituciji i iznijeli stavove o nizu aktuelnih pitanja koja se odnose na tu problematiku.

Cilj sastanka, kako je rečeno, nije iznošenje novih primjedbi, sugestija ili prijedloga na sadržaj spomenutog zakona, već iniciranje pritiska na predstavnike vlasti da se on što prije usvoji.

Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin istaknuo je uime MRV-a BiH i Jevrejskog društva "La Benevolencija" da u BiH ne postoji politička volja da se sporni zakon donese.

Naglasio je da se zakon već godinama koristi samo u predizborne svrhe, a da se pritom on nikako ne usvaja. U međuvremenu, kazao je, već se rade i uknjižbe nacionalizovane imovine, dok je prodaja nacionalizovanih stanova posebna tema.

Predstavnik HKD "Napredak", koje je i organizator skupa, Tomislav Batinić podsjetio je da agonija izvornih vlasnika imovine, koja je obuhvaćena spomenutim zakonom, traje već dvije decenije. Većina zemalja bivše Jugoslavije zakone o denacionalizaciji donijela je 90-ih godina.

Naglasio je da je državna komisija u BiH na izradi zakona radila od 2006. do 2008., nakon čega je Ministarstvo pravde BiH ponudilo novu verziju istog zakona sa svega dvije izmjene.

Batinić je mišljenja da su, kada je riječ o usvajanju spornog zakona, na sceni različita lobiranja i interesi, naglasivši da svako dalje odugovlačenje usvajanja zakona predstavlja novi šamar bh. javnosti i da se više ne mogu prihvatiti opravdanja da je uzrok toga izborna godina.

Potcrtao je također da država BiH takvim odnosom prema izvornim vlasnicima imovine krši Opću deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Predsjednik Udruženja vlasnika nacionalizovanih i konfiskovanih nekretnina Mustafa Vatrenjak smatra da postoje ozbiljni razlozi zašto se zakon o restituciji ne donosi već godinama. Posebno ocjenjuje važnom činjenicu da nedonošenje tog zakona nanosi veliku štetu državi BiH, jer to ima veoma negativan utjecaj na uspostavljanje pravne države.

"Ovdje je riječ o političkoj volji da se imovina koja postoji vrati izvornom vlasniku da je koristi u otvorenom ekonomskom tržištu. U restituciji nije bitna vrijednost imovine, već da se ona oduzeta na nepravilan način u komunističkom periodu, po evropskim standardima vrati vlasnicima", istaknuo je on.

Učesnici sastanka po njegovom će završetku usvojiti zajedničku izjavu koja će biti proslijeđena predstavnicima vlasti u BiH s porukom o nužnosti što hitnijeg usvajanja zakona o denacionalizaciji/restituciji.