BiH
0

Zakon o porijeklu imovine danas na sjednici Skupštine RS

Anadolija
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će danas nastavljena raspravom o Nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, koji je u parlamentarnu proceduru uvršten na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS).

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija, Zakonom o ispitivanju porijekla imovine, sudskim putem mogla bi biti oduzeta sva imovina pojedincima, pravnim licima, ili sa njima povezanim licima, ukoliko nemaju vjerodostojan dokaz o načinu sticanja imovine. Na provjeru bi, prema Zakonu, prvo trebali doći zvaničnici na svim nivoima vlasti.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajućoj stranci u RS-u, smatraju da je predloženi zakon u koliziji s drugim zakonima, te da su njime povrijeđena i određena načela Ustava RS.

Poslanica SNSD-a Dušica Savić upozorila je da Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine nije u skladu sa Ustavom, Zakonom o Poreskoj upravi i Zakonom o krivičnom postupku u RS.

"Osnovni nedostatak ovog zakonskog rješenja je što se uvodi pretpostavka krivice, narušava načelo nepovredivosti stana, te ima retroaktivno dejstvo", rekla je Savić i navela da je zakonski tekst loše pravno normiran, te "nonsensom" nazvala definisanje imovinskog cenzusa od 500 hiljada KM kao uslov za ispitivanje porijekla imovine.

Ističući da socijalne razlike među građanima svakim danom postaju sve veće, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Slobodan Popović kazao je da je "ovaj zakon pokušaj da se promijeni društvena svijest kod građana i da to označi početak priče u stvarnoj borbi protiv kriminala i korupcije, po ugledu na onu koja se sada vodi u Srbiji".

Republici Srpskoj, dodao je Popović, potreban je zakon kojim bi se ispravilo ono što je učinjeno u pljački društvene imovine, a zatim i njenoj legalizaciji.

"Pojedinci devedesete godine nisu imali u džepu ni da plate račun u kafani, a danas se ne može ni sagledati šta sve posjeduju, dok je sve više siromašnih", istakao je Popović.

Poslanik Demokratske partije (DP) Vojislav Gligić podsjetio je da je Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine prošao skupštinski Zakonodavni odbor, iako pojedini poslanici sada tvrde da nije u skladu sa Ustavom RS. Istakao je da Zakon treba uputiti u javnu raspravu tokom koje bi se dobile sugestije za njegovo poboljšanje. U nastavku skupštinskog zasjedanja poslanici će se izjašnjavati o program rada Narodne skupštine za ovu godinu, te paketu od devet nacrta zakona koji se tiču restrukturisanja Investiciono razvojne banke RS, a odnose se na pojedine fondove koji djeluju u okviru ove finansijske institucije.

Poslanici će razmatrati i Nacrti zakona o izmjeni i dopuni Zakona o privatizaciji državnog kapitala, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, te Zakona o parničnom postupku.