BiH
0

Zakon o popisu stanovništva u RS-u pred novim odgađanjem?

SRNA
Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u Republici Srpskoj osma je tačka dnevnog reda sjednice Parlamenta RS, koja će biti nastavljena sutra, ali nije izvjesno da li će biti razmatran ili i po drugi put odgođen, izjavio je predsjednik parlamenta Igor Radojičić.

"Razgovaraćemo sa Vladom, koja je predlagač, da li ponovo čekati ishod zakona koji je pred Parlamentarnom skupštinom BiH i odgađati razmatranje ovog zakona ili ići na usvajanje svog zakona, uz opasnost da time budemo u kontradikciji sa eventualno usvojenim zakonom na nivou BiH", rekao je Radojičić Srni.

On je najavio da je predviđeno da se zasjeda u naredna tri dana, odnosno od ponedjeljka do srijede.

"Ako u ova tri dana dođemo do zakona o popisu, imaćemo komplikovanu situaciju zato što je Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine ušao u redovnu proceduru, što znači da je tek 16. juna u prvom čitanju pred Parlamentarnom skupštinom BiH", rekao je Radojičić.

On je dodao da je izvjesno da ovaj zakon neće na red doći sutra, jer prije njega ima dosta tačaka koje će sigurno izazvati dužu raspravu, kao što su izvještaj o Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ RS, budžetu RS za 2009. i o traženju nestalih.

"Svoj zakon smo već jednom pomjerili čekajući ishod zakona na nivou BiH. Naći ćemo se pred izborom kako dalje nastaviti s ovom tačkom jer je potpuno jasno da zakon na nivou BiH neće doći na red prije nego što naš bude razmatran, bilo da to bude ponedjeljak, utorak, srijeda ili neki novi datum", pojasnio je Radojičić.

Radojičić je dodao da nema odgovor na to pitanje jer se očekivalo da će zakon na nivou BiH biti riješen brže - u hitnoj proceduri, ali je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 25. maja odlučio da zakon bude razmatran u redovnoj proceduri, što poslanicima omogućava amandmansko djelovanje.
Osim popisa stanovništva, izvještaja o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu, o IRB-u RS i traženju nestalih, pred parlamentom sutra će se naći i Konsolidovani izvještaj o investiranju javnih sredstava za prošlu godinu i Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2009. godinu.

Na dnevnom redu su izvještaji Ombudsmana za djecu RS za 2009. godinu i Izvještaj o održanoj tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS o temi "Stanje nacionalnih parkova u RS - Nacrt zakona o nacionalnim parkovima".

Poslanici će se upoznati o odlukama o pomilovanju u 2009. godini, provođenju Akcionog plana za provođenje mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS i radom Republičke uprave za inspekcijske poslove u 2009. godini.

Pred parlamentom su i informacije o ostvarivanju prava na otpremninu po članu 182. Zakona o radu , o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2009. godini i o realizaciji Programa zaštite socijalno ugroženih kategorija potrošača električne energije u 2009. godini.

Među preostalih 20 tačaka su prijedlozi odluka o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u RS, o zaduženju kod Vlade Austrije za projektovanje, izgradnju i opremanja Nove bolnice u Bijeljini, o zaduženju kod Svjetske banke za Projekat podrške mrežama socijalne zaštite i zapošljavanja, o zaduženju kod Svjetske banke i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Prvi programski zajam za razvojnu politiku za javnu potrošnju i o zaduženju kod Vlade Poljske za projekte poboljšanja željezničkog saobraćaja u RS.

Za prvih šest dana zasjedanja poslanici su apsolvirali 27 od ukupno 47 tačaka dnevnog reda zbog čega se očekuje da će po broju radnih dana ovo biti najduža sjednica u ovom mandatu. Za 15. jun očekuje se početak naredne redovne sjednice, što bi trebalo da bude posljednje zasjedanje parlamenta RS u ovom sazivu.