Ko je zakazao?
9

Zakon daje mogućnost direktne nabavke vakcina, ali BiH ništa ne poduzima

B. Turković
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Institucije u BiH nabavljaju automobile, namještaj, naručuju nepotrebne radove..., ali se ne angažiraju dovoljno na pitanju nabavke vakcine protiv korone, iako zakon daje tu mogućnost. Ovo je generalni zaključak današnjeg okruglog stola u Sarajevu.

"Zakon o javnim nabavkama daje mogućnost nabavke vakcina, to je moguće uraditi, ali oni ili ne žele ili neće, iz razloga koji je nama potpuno nejasan", istakao je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Konstatirao je da je, kako bh. institucije u vrijeme pandemije koronavirusa putem javnih nabavki nabavljaju automobile, namještaj, naručuju nepotrebne radove, faktički izborna kampanja prošla u svjetlu korištenja sredstava građana..., a da u isto vrijeme "ne mogu" ili ne znaju nabaviti jednostavnu medicinsku opremu poput zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava i slično.

"Od početka se miješaju kruške i jabuke, odnosno Zakon o lijekovima BiH, koji propisuje određene procedure za odobravanje lijeka Zakonom o javnim nabavkama. Svjedoci smo da se na elektronskom portalu javnih nabavki vakcine protiv raznih vrsta bolesti redovno nabavljaju, na isti način se mogla pokrenuti i nabavka vakcine protiv Covid-19, i to još davno. Tako su to radile neke naprednije zemlje. Neke koje nisu toliko napredne ili su manje demokratske radile su na način da su isključivale javnost iz takvih postupaka i vršile direktne pregovore s proizvođačima. To je također jedan od načina na koji je moguće nabaviti vakcinu, a poslije transparentno izvijestiti javnost. U konačnici, pitanje je samo političke volje, odnosno želje da se reaguje u ovom trenutku", konstatirao je Miraščija.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na novinarsko pitanje predstavnici nevladinih organizacija odbacili su mogućnost da bh. vlasti ne žure s nabavkom vakcina zbog bojazni od scenarija sličnog onome u aferi "Respiratori".

"Mislim da ne. Ukoliko postoji bilo šta što je nejasno u sistemu, odnosno Zakonu o javnim nabavkama, veoma brzom procedurom, u hitnom, skraćenom postupku se odredbe mogu unaprijediti, dodatno objasniti, napraviti na način na koji će odgovoriti aktuelnoj situaciji. Međutim, svjedoci smo da se to ne dešava. Mislim da se ne plaše, nego jednostavno ne rade svoj posao", kazao je Miraščija.

Igor Vukajlović iz UG Tender konstatirao je da je "očigledno da nadležni nisu procijenili da će zaraditi novac na vakcinama" i da zbog toga nije pokrenuta nabavka.

Aleksandra Martinović iz TI BiH naglasila je da zakonske procedure u BiH dopuštaju nabavke, a da je afera "Respiratori" nešto sasvim drugo.

"Imali smo situacije da se nabavlja roba sumnjivog kvaliteta, od nekvalifikovanih proizvođača, a kod se vakcina radi o provjerenim svjetskim proizvođačima i u tom pogledu ne postoji nikakva bojazan", kazala je ona.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, u Bosni i Hercegovini se svake godine kroz javne nabavke potroši nekoliko milijardi konvertibilnih maraka javnog novca. Generalni zaključak je da su one netransparentne, nejednako tretiraju učesnike u postupku, ne osiguravaju konkurenciju, nisu efikasne.... Posebno zabrinjava to da nema nikakvog kažnjavanja za takvo ponašanje. Naglašeno je da se tokom svih faza postupka dešavaju različite zloupotrebe, a da je rezultat toga gubljenje 400-500 miliona KM na godišnjem nivou.

Istaknuli su to danas u Sarajevu predstavnici organizacija civilnog društva okupljenih u neformalnu koaliciju "Da javne nabavke postanu javne".

Radi se o organizacijama Fond otvoreno društvo BiH, UG Tender, Transparency International BiH te EDA, koje su na konferenciji za medije prezentirale rezultate petogodišnjeg monitoringa sistema javnih nabavki u BiH.