BiH
0

Zajednički nastup Srbije i BiH u Iraku

SRNA
Boriša Arnaut
Boriša Arnaut
Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut danas je u Kruševcu najavio uspostavljanje kontakata između privrednih komora i preduzeća BiH i Srbije radi zajedničkog nastupa na poslovima obnove Iraka.

Arnaut je rekao da su investicije od 900 milijardi dolara za obnovu Iraka odlična prilika za zajednički nastup BiH i Srbije na trećem tržištu.

Navodeći da Srbija i BiH nemaju jezičkih barijera, on je rekao da su dvije zemlje zajednički radile na trećim tržištima, prije svega u Libiji, Iraku, Alžiru, te dodao da će novac za obnovu Iraka biti obezbijeđen od naredne godine, tako da ima vremena da se privrednici dogovore o zajedničkom nastupu na iračkom tržištu. 

Arnaut je izrazio zainteresovanost i za uspostavljanje saradnje u oblasti poljoprivredne proizvodnje, s obzirom na to da je BiH u deficitu sa hranom i mnogim industrijskim proizvodima, koje Srbija ima.

"Dolazim iz BiH gdje su sela praktično prazna. Posljedica toga je da smo u deficitu sa hranom i mnogim industrijskim proizvodima koje vi imate i u tom smjeru ćemo nastaviti razgovore da ne bismo uvozili iz trećih zemalja", rekao je Arnaut.

Navodeći da BiH najčešće uvozi iz Mađarske i Turske, Arnaut je rekao da je nelogično da se uvozi voće sa tri puta veće udaljenosti, nego iz komšiluka, te izrazio uvjerenje da bi se kroz ove vidove saradnje razvili i dobrosusjedski odnosi, koji bi pomogli politici da prevaziđe stanje u koje je zapala nakon događaja posljednjih godina.

Arnaut je u Kruševcu boravio u okviru sedmodnevne posjete regionu centralne Srbije s ciljem da, kako je rekao, povrati ekonomsku i kulturnu saradnju kakva je nekada postojala između BiH i Srbije.