BiH
0

Zajedničke patrole na graničnom prijelazu Bijača-Nova sela

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
U okviru projekta koji finansira Vlada Velike Britanije "Izgradnja kapaciteta pripadnika policijskih snaga u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj za obavljanje zajedničkih patrola”, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), misija u BiH, organizira završnu ceremoniju na graničnom prijelazu Bijača-Nova Sela na hrvatskoj strani, u utorak, u 11 sati.

Svečanosti će prisustovati zamjenica britanskog ambasadora, Jo Lomas, direktor Granične policije BiH Vinko Dumačić, načelnik Uprave za granicu MUP-a RH Zlatko Sokolar, šef Misije u BiH i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan Gianluca Rocco, kao i visoki predstavnici GP BiH i Uprave za granicu Republike Hrvatske.

Susret će obilježiti i uručivanje certifikata za 340 sudionika pripadajuće policijske kontrole koji su prošli obuke tokom implementacije spomenutog projekta. Tokom implementacije projekta su izrađeni i distribuirani, duž granice između BIH i Republike Hrvatske, priručnici koji će omogućiti lakše provođenje mješovitih zajedničkih patrola. Jedan priručnik se fokusira na zakonodavstva BiH i Republike Hrvatske, dok drugi predstavlja Nastavni plan i program za provođenje mješovitih patrola u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji i nadzoru državne granice.