Obraćanje kluba SDA
52

Zaimović: Na vrat na nos sklopljena većina bavi se pozicijama, imamo rješenje za održavanje sjednica

B. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik kluba Stranke Demokratske Akcije u predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović obratio se ispred svoje stranke nakon što je otkazana današnja sjednica predstavničkog doma.

Zaimović je podsjetio da je do otkazivanja sjednice došlo 20 sati prije nego što je trebala biti održana, a da su prošla dva mjeseca od održavanja prethodne.

"Na vrat na nos sklopljena većina bavi se samo pozicioniranjem ljudi na pozicije unutar vlasti već sedam mjeseci. Rukovodstvo većine, što je opasno, postaje rukovodstvo parlamentarne većine a ne parlamenta", kazao je Zaimović.

Kada je riječ o dnevnom redu današnje sjednica Zaimović ističe da je bio "benigan".

"Dnevni red današnje redovne sjednice je bio benigan. Imamo tri reformska zakona iz oblasti upravljanja električnom energijom, koji su potrebni, koji zahtjevi EU-a, koje je napravila prošla Vlada i mi bi ih podržali. Radi se o tačkama dnevnog reda koje mi primamo k znanju. Za sve tačke prije posljednje tačke o imenovanjima nije bila upitna parlamentarna većina. Ne razumijem zašto nismo održali sjednicu. Jasno je da postoje ucjene od onih aktera parlamentarne većine da neće da rješavaju svakodnevne probleme građana dok ne riješe probleme pozicioniranja svojih članova unutar vlasti", kazao je Zaimović, i dodao da se koalicioni parmteri ucjenjuju međusobno pa tri zastupnika (iz Kluba PDA) ucjenjuju imenovanjem Arnela Isaka na poziciju dopredsjedavajućeg doma, a HDZ ucjenjuje imenovanjem Vukoje u Ustavni sud BiH.

Zaimović je ispred SDA pozvao rukovodstvo da zakaže sjednicu ističući da nije bitna parlamentarna većina nego ono zbog čega su nas građani izabrali.

"Mi ćemo, ukoliko se ovakva praksa nastavi, poduzeti mjere, počet ćemo koristiti mehanizam zahtjevanija hitnih sjednica. Na to imamo pravo. Imamo 26 zastupnika, a 20 može u svakom trenutku tražiti hitnu sjednicu. Ako ne možemo imati pripremljenu sjednicu mi ćemo tražiti hitne sjednice", istakao je Zaimović.

Kazao je da je na današnjoj sjednici planirano baviti se definiranjem rješenja za djecu oboljelu od cistične fibroze, narušenom sigurnosnom situacijom, pitanjem finansiranja bh.olimpijaca, te zaključcima radnih tijela koja nude rješenja iz obalsti ekonomije.

"Imali smo dvije godine smo pandemije, a nije prošao mjesec da nemamo sjednicu. Danas kad imamo sve uslove za rad mi se bavimo imenovanjima", poručio je Zaimović i dodao da istovremeno, dok nema sjednica, zastupnici redovno ovih sedam mjeseci primaju plate, paušal i naknade.