Igor Radojičić
0

Zahtjev za puštanje Biljane Plavšić prati "negativna kampanja iz Sarajeva"

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da će i novi zahtjev haške osuđenice Biljane Plavšić za prijevremeno puštanje iz švedskog zatvora ponovo pratiti negativna kampanja za koju kaže da "prvenstveno dolazi iz Sarajeva".

On je novinarima u Banjoj Luci rekao da predstavnici vlasti RS-a smatraju da bi švedske vlasti trebale da prihvate zahtjev za puštanje na slobodu Biljane Plavšić, koji će, prema pisanju nekih medija, podnijeti Uprava ženskog zatvora u Hisenbergu.

"Nažalost uvijek kad se takav zahtjev pojavi, pojavi se i snažna kampanja, koja je sigurno uticala i na prošlu odluku da taj zahtjev bude odbijen. Kampanja kreće prije svega iz Sarajeva koje se protivi i lobira da se zahtjev ne prihvati", rekao je Radojičić i dodao da "ne sumnja da će tako biti i ovaj put".

Ponovio je da treba uvažiti Plavšićevu molbu imajući u vidu njene godine, kao i to da je izdržala veći dio od 11 godina dobijene kazne zatvora, te da je u Haškom tribunalu postigla sporazum o priznanju krivice.