Prekršen zakon
1

Zahiragić podnio krivičnu prijavu protiv Ćosića zbog obnove spomen-ploče ratnom zločincu

A. Ku.
Haris Zahiragić i Ljubiša Ćosić
Haris Zahiragić i Ljubiša Ćosić
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Haris Zahiragić podnio je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića zbog obnove spomen-ploče u čast presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Istakao je da je na ovaj način prekršen 145a. član Krivičnog zakona BiH.

On je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv Ćosića, ali i protiv odgovornih osoba u Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo.

Ploču je 2014. godine na ulazu u Istočno Sarajevo, na Vracama, postavila "Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo" u spomen i u čast ratnog zločinca Ratka Mladića.

Zahiragić je podsjetio da je Mladić osuđea na kaznu doživotnog zatvora zbog počinjenih ratnih zločina, genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Spomen-ploča je zbog svog provokativnog sadržaja više puta uništavana, a posljednji put 08. januara 2023. godine.

"Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je nakon toga medijima izjavio da će ploča biti obnovljena i da se neće uklanjati s tog mjesta. Nakon toga ploča je i obnovljena. Dakle, sporna spomen-ploča je obnovljena nakon donošenja odredbi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje veličanje na bilo koji način osobe koja je pravosnažno presuđena za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin", kaže Zahiragić.

Podsjeća da je su mediji izvijestili da je Osnovni sud u Sokocu 20. februara 2024. godine donio presudu kojom su Elvis Gurda i Esad Jašarević osuđeni zbog uništavanje sporne ploče te su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 6.000 KM, a od čega su 5.000 KM dužni uplatiti Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo.

"Dakle, iz same presude Gurdi i Jašareviću, a koji su uradili ono što su Sud i Tužilaštvo bili dužni uraditi, može se izvan svake razumne sumnje utvrditi da je vlasnik sporne ploče upravo spomenuta boračka organizacija. Kao reakciju na ovu presudu mediji su zabilježili izjavu izvijesnog Dragiše Tuševljaka, navodno predsjednika boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, a koji je izrazio zadovoljstvo presudom i najavio da će sredstva biti utrošena za uređenje ove spomen ploče", navodi Zahiragić.

Imajući u vidu sve gore navedeno, dodaje Zahiragić, može se zaključiti da su gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić i odgovorna osoba iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, već poduzeli mjere, a najavljuju i nove, za obnovu sporne spomen ploče u čast ratnom zločincu Ratku Mladiću osuđenom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, iako su znali i/ili morali znati da je to protivno odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na sve navedeno, očekivao sam reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti, a kako je ista izostala, podnosim ovu krivičnu prijavu i tražim od Vas da navode iz ove prijave provjerite, utvrdite sve činjenice vezane za postavljanje i obnovu ploče, te da podignete optužnicu i od Suda Bosne i Hercegovine tražite procesuiranje odgovornih osoba za počinjenje ktivičnog djela propisanog članom 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, ali i uklanjanje sporne ploče koja je obnovljena u vrijeme kada je to bilo zabranjeno i koja kao takva predstavlja eklatantan primjer slavljenja ratnog zločinca i provokaciju preživjelih žrtava navedenog ratnog zločinca", zaključuje Zahiragić.