BiH
25

Zahid Gašić biciklom putuje do Dubrovnika gdje se čuva kopija Povelje Kulina bana

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa Trga Bosne i Hercegovine iz Zenice danas je put Dubrovnika krenuo 48-godišnji biciklista Zahid Gašić.

Gašić je istaknuti biciklista, invalidna osoba i sportista koji je jutros sa Trga Bosne i Hercegovine sa svojim ljubimcem na dva točka krenuo prema Dubrovniku, gradu u čijem se arhivu čuva kopija Povelje Kulina bana.

Neposredno pred početak putovanja, Gašić je za Klix.ba kazao kako je kasno krenuo sa pripremama, ali da će ipak ostvariti svoj cilj.

"Piprema je trajala poduže, ali sljedećeg puta ćemo gledati ranije da krenemo jer nije lako. Ide se biciklom, ali treba dosta kondicije i vremena. Radi se o relaciji od 400 kilometara u jednom pravcu, a za dva dana ću biti u Dubrovniku. Ova ideja obilježavanja godišnjice Povelje Kulina bana došla je od predsjednika Arheološkog društva 'Kula-Gorica' Mirsada Beganovića", kazao je Gašić.

Gašić će dnevno preći oko 200 kilometara, a večeras će prenoćiti u Mostaru odakle će u jutarnjim satima krenuti prema Dubrovniku.

"Vjerujem ću u subotu navečer biti u Dubrovniku. Povratak je planiran nakon predaje poklona statue kule u Vranduku gradu Dubrovniku i nakon uvida u spis Povelje", dodao je Gašić koji će se u Dubrovniku sastati sa članovima Kulturno-umjetničkog društva "Gorica" Zenica i sa gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

Povelja Kulina bana je najstariji dokument koji govori o bosanskoj državnosti, a napisana je 29. augusta 1189. godine.