BiH
267

Zagađujuće čestice u zraku pokvarile mjernu stanicu u Lukavcu

Piše: A. K.
U Fabrici sode u Lukavcu jučer je došlo do pucanja spremnika i izlijevanja amonijaka iz sistema, što je za posljedicu imalo povređivanje jedne osobe.

Prema tvrdnjama brojnih građana Lukavca te tuzlanskog prigradskog naselja Šićki Brod, miris amonijaka se osjetio u zraku što je dovelo do otežanog disanja. Iz lukavačke Fabrike sode potvrdili su da je došlo do incidenta, uz negiranje tvrdnji građana da se miris amonijaka osjetio i na području Tuzle, odnosno spomenutog prigradskog naselja.

Svoju veliku zabrinutost zbog nastale situacije građani su putem brojnih prijava jučer iskazali i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Inače, na području Lukavca jučer je zabilježeno enormno povećanje koncentracije suspendovanih čestica PM2,5, odnosno štetnih čestica u zraku, što je na kraju dovelo do zakazivanja u radu postrojenja za mjerenje kvaliteta zraka.

Prema podacima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline TK, povećanje je bilo primjetno prvenstveno u 12 sati kada je mjerna stanica prikazala koncentraciju od blizu 770 mikrograma po metru kubnom.

Maksimalna vrijednost koncentracije dostignuta je u 14 sati i to u iznosu od 949 mikrograma po metru kubnom. Do 17 sati koncentracija je pala na 724 mikrograma po metru kubnom.

Začepljeni filteri onemogućili praćenje kvaliteta zraka

Samo sat kasnije, usljed prekomjerne koncentracije čestica došlo je do začepljenja filtera na analizatoru za mjerenje kvaliteta zraka, što je onemogućilo praćenje daljeg toka situacije.

Maida Mulić (Foto: Klix.ba)
Maida Mulić (Foto: Klix.ba)

Prosječna emisija štetnih čestica u danima ranije na području Lukavca iznosila je od 100 do 150 mikrograma po metru kubnom, što zapravo samo za sebe govori kakav su zrak jučer udisali građani ove općine.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasana Fehratovića, zbog dovođenja u vezu jučerašnje povišene koncentracije čestica PM2,5 i mirisa amonijaka koji se nakon istjecanja proširio ovim područjem, o događaju je obaviještena Federalna uprava za inspekcijske poslove.

On ističe da bi u narednom periodu spomenuta uprava trebala utvrditi postoji li veza između jučerašnjeg zagađenja i aktivnosti svih privrednih subjekata iz njihove nadležnosti, a koji djeluju na području Lukavca.

Iz Vlade TK su danas poručili i da nezgoda i izlijevanje amonijaka u krugu lukavačke Fabrike sode nije razlog za brigu građana.

Kao što smo već i pisali, do izlijevanja amonijaka u krugu Fabrike sode, prema informacijama iz MUP-a TK, došlo je u 14:30 sati.

O ovom događaju tek jutros je obaviješten Zavod za javno zdravstvo TK, a prema naknadno prikupljenim informacijama direktorica Maida Mulić kaže nije bilo povećanog broja osoba koje su se javljale tražeći pomoć, a u potencijalnoj vezi sa spomenutom situacijom.

"Što se tiče aerozagađenja, ovaj period je karakterističan po učestalom javljanju pacijenata u Tuzli i Lukavcu u vezi sa alergijskim reakcijama i bronhijalnon astmom, tako da odgovorno mogu reći da od jučer nije bilo pojačanog javljanja pacijenata u vezi sa aerozagađenjem ili situacijom u krugu Fabrike sode u Lukavcu", istakla je Mulić.

Saopštenjem za javnost danas su se oglasili i iz Fabrike sode Lukavac, navodeći kako je u jučerašnjem incidentu koji je doveo do curenja amonijačne slane vode u krugu fabrike i razlijevanja po prilaznom putu, došlo do isparavanja amonijaka iz iste, čiji se neugodan miris nakratko mogao osjetiti i u samoj blizini fabrike.

Negirajući tvrdnje građana da se amonijak mogao osjetiti na području prigradskog naselja Šićki Brod, iz ove fabrike su kazali da su odmah nakon incidenta poduzete sve potrebne mjere da se posljedice curenja saniraju u što kraćem roku i bez posljedica po okolinu, a o ovom događaju su obaviješteni svi nadležni organi.

Hasan Fehratović (Foto: Klix.ba)
Hasan Fehratović (Foto: Klix.ba)

Dalje navode da je u ovom incidentu lakše povrijeđena i jedna zaposlenica, naglasivši da nije bilo nikakve potrebe da se građanima daju upute o ponašanju u ovakvim situacijama, jer se nije radilo o događaju koji bi zahtijevao takve mjere.

Danas čišći zrak

Inače, na području Lukavca današnje stanje u vezi sa zagađenošću zraka mnogo je bolje, a to pokazuju rezultati očitani sa mjerne stanice čiji je rad u jutarnjim satima ponovo uspostavljen.

"Prema očitanju u 13 sati, prema parametrima sumpor dioksida i azot dioksida je u granicama tolerantnih vrijednosti i odgovara kvaliteti čistog ili neznatno zagađenog zraka. Koncentracija suspendovanih čestica iznosi 189,3 mikrograma po metru kubnom i nešto je povišena, ali je u okvirima očekivanih vrijednosti za ovo doba godine", izjavio je ministar Fehratović.

Ministar je napomenuo i da na području naše zemlje još uvijek nisu uspostavljene granične vrijednosti za čestice PM2,5 što predstavlja problem.

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK su apelovali na hronične bolesnike, posebno one koji pate od respiratornih tegoba te djecu da u periodima kada se bilježi prisustvo zagađujućih čestica u zraku ograniče svoje kretanje na otvorenom.