BiH
117

Zagađenje Boračkog jezera: Septička jama navodno ispražnjena u vodu koja se čisti samo zimi

Piše: A. B.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Boračko jezero na jugu Bosne i Hercegovine svake godine ugosti veliki broj domaćih i stranih gostiju koji uživaju u njegovoj ljepoti, ali i uslugama ugostiteljskog turizma. Nerijetko im ugođaj pokvari zagađena ili prljava voda, a sudeći prema fotografijama čitatelja portala Klix.ba tako je bilo i prošle sedmice.

Naime, Sarajlija Enes Jažić se žalio na prljavu vodu u Boračkom jezeru koja se posebno mogla vidjeti u jutarnjim satima u dane vikenda. Jažić za zagađenje direktno optužuje Eko selo "Boračko jezero" za koje tvrdi prlja ovo gorsko oko.

"Tokom noći i ranog jutra u dane vikenda, radnici Eko sela su ispraznili kolektore septičkih jama direktno u jezero. Tragovi kopanja kanala od toaleta i septičkih jama još uvijek su vidljivi i oni vode direktno do jezera ili do potoka koji se kod Male plaže ulijeva u jezero. Vlasniku Eko sela nije isplativo da često prazni septičke jame te zbog uštede ponavlja ove procese koji mogu biti pogubni za jezero, a i kupače kojih na njegovim plažama ima veliki broj", navodi Jažić.

Dodaje kako je vlasniku Eko sela na taj način odgovorilo da isprazni septičku jamu da ne bi došlo do prelijevanja po kampu i toaletima. Ističe kako je vlasniku kao iskusnom poznavaocu vodenih struja, poznato da puštena otpadna voda od njegovog kampa odlazi prema trskama i obalama ka Šištici, a koja stvara površinski sloj takozvane otpadne skrame koja je vidljiva na tokom preljeva ka Neretvi.

S druge strane vlasnik Eko sela "Boračko jezero“ Elmir Miro Hadžialić navodi kako je upravo on veliki zaštitnik Boračkog jezera da te čini sve da se ovaj biser turizma sačuva.

"Borac sam za zaštitu Boračkog jezera i jedini sam koji na jezeru ima nepropusnu septičku jamu koja je koštala 30.000 eura. Naše Eko selo je poznato po dobroj usluzi i demantiram sve navode o zagađenju jezera. Posjedujemo svu potrebu projektnu dokumentaciju i sve radimo po zakonu", kaže Hadžialić.

Prema njegovim riječima jezero u posljednje vrijeme nije zagađeno i uvijek je puno kupača.

"Moguće je da se desi neka prljavština na gradskoj plaži jer gdje nije napravljena septička jama i na tom dijelu Boračkog jezera ljudi često peru suđe što može dovesti do određenog zagađenja. Dobro je što jezero otječe i protočno je te se za 54 dana kompletna voda promijeni", kaže vlasnik Eko sela "Boračko jezero".

Na fotografijama koje nam je ustupio Hadžialić , vidi se da je jezero savršeno čisto te da nije riječ o bilo kakvom zagađenju.

Boračko jezereo je jedino prirodno jezero koje je prihvatljivo za kupanje, a voda se tokom ljeta nekada poprilično "zamuti". U prilog tome ide i činjenica da se osim za kupače, voda iz jezera koristi i za druge svrhe, kao što su pranje automobila, ličnih stvari i slično. Jezero se donekle uspijeva pročistiti tokom zime.