Zeničko-dobojski kanton
0

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u prvih šest mjeseci ove godine

FENA
Zenica
Zenica
Stanje bezbjednosti u Zeničko-dobojskom kantonu u prvih šest mjeseci ove godine je zadovoljavajuće, konstatovano je u Ministarstvu unutrašnjih poslova tog kantona na osnovu pokazatelja iz oblasti javnog reda i mira, saobraćaja i općeg kriminaliteta.

"U oblasti saobraćaja je uveden sistem koji onemogućava korupciju i izbjegavanje odgovornosti za prekršaje, a kako akcije pojačane kontrole daju rezultate u smislu smanjenja broja nesreća i nastradlih lica ove aktivnosti ćemo i nastaviti“, izjavio je danas Fahrudin Bečirović, policijski komesar ZDK, koji je najavio kako će MUPZDK na temelju utvrđenih potreba uskoro raspisati konkurs za novo kadrovsko popunjavanje.

U periodu od januara do juna ove godine u ZDK-u je zabilježeno 1.525 prekršaja javnog reda i mira koje su počinile 1.842 osobe. Od ukupnog broja prekršaja 584 prekršaja počinili su povratnici u vršenju prekršaja, 43 maloljetnici, a osam ostale osobe. Ukupan broj prekršaja u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za 7,4 posto. Smanjen je i broj povrijeđenih osoba prilikom narušavanja javnog reda i mira za 7,8 posto.

Tokom posmatranog perioda evidentirano je 1.896 saobraćajnih nezgoda u kojim je povrijeđeno 425 osoba (73 teže, 353 lakše), dok je 12 osoba smrtno stradalo. „Broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za 43 ili 2,2 posto, dok je broj smrtno stradalih manji za 12 ili 50 posto“, izjavio je komesar Bećirović.

Za prvih šest mjeseci ove godine u ZDK-u je evidentirano 1.670 krivičnih djela, 522 ili 31,3 posto po poznatom i 1.148 ili 68,7 posto po nepoznatom izvršiocu. Ukupna rasvijetljenost je 1.057 krivičnih djela ili 63,3 posto. Prijavljena je 1.331 osoba, od kojih je 79 maloljetnika i 439 povratnika u vršenju krivičnih djela. Svih pet ubistava je rasvijetljeno. Broj krađa automobila smanjen je sa 74 prošle, na 42 vozila ove godine, što je manje za 43,2 posto.

Izvještaj o stanju sigurnosti u ZDK tokom prvih šest mjeseci 2010. godine nedavno je usvojila i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.