Amnesty International
0

Zabrinutost zbog sudbine Avde Palića

SRNA
Avdo Palić
Avdo Palić
Amnesty International izrazio je danas zabrinutost što vlasti BiH 14 godina nakon rata nisu razjasnile sudbinu pukovnika Avde Palića, nestalog nakon pregovora u UNPROFOR-ovom kompleksu, te identifikovali lokaciju njegovih posmrtnih ostataka i odgovorne za to priveli pravdi.

U saopštenju Amnesti internešnela podsjeća se da je OHR pozvao 27. jula Vladu Republike Srpske (RS) da se pronađe tijelo Avde Palića i vrati porodici za dostojanstven pokop.

Amnesti internešnel poziva vlasti BiH da preduzme korake i da se slučajevi nestanka i pogubljenja odmah nepristrasno istraže, te da da se oni koji su za tako nešto odgovorni odmah privedu pred lice pravde. 	 

Ova organizacija takođe je pozvala vlasti da se porodicama nestalih obezbijede obeštećenja, uključujući naknade, restituciju, rehabilitaciju, te garancije da se takva djela neće ponavljati. 	

Na jučerašnji dan prije 14 godina, tri dana nakon pada UN-ove zaštićene zone Žepa, komandant snaga Armije BiH pukovnik  Palić otišao je do kompleksa Zaštitnih snaga UN u Žepi kako bi pregovarao o evakuaciji preostalih stanovnika enklave. 

Kada je stigao u ovaj kompleks, kako se navodi, odvele su ga srpske snage i nikada više nije viđen.

"Od  tada se pukovnik  Palić zvanično vodi kao nestala osoba, iako je kasnije istražna komisija RS utvrdila da je ubijen, a moguće lokacije njegovih ostataka nepoznate", navedeno je u ranijem saopštenju OHR-a.