Dragan Ćuzulan (SDS)
0

"Zabrinjava način na koji Dodik predstavlja RS"

FENA
Generalni sekretar Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Ćuzulan izjavio je danas da tu stranka zabrinjava način na koji premijer Milorad Dodik predstavlja RS te insistira da se vrati demokratski ambijent i dignitet institucija tog entiteta posebno predsjedničke, koja je marginalizovana.

Ćuzulan je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ponovio stav SDS-a da je inicijativa Milorada Dodika o formiranju federalnih jedinica u BiH još jedna potvrda da lider SNSD-a "namjerava" da sam odlučuje o sudbini i budućnosti RS-a, te da ga "ne zanimaju" stavovi institucija i javnosti.

  • Rušenje Dejtonskog sporazuma, čiji su garant bile najače sile, imalo bi katastrofalne posljedice kako za RS tako i srpski narod na ovim prostorima, rekao je Ćuzulan i konstatirao da postoji kolizija u posljednjim izjavama Dodika i predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića.

Generalni sekretar SDS-a je iznio stav da federalne jednice nisu isto što i entiteti, odnosno da su ovlaštenja entiteta mnogo veća.

On je uime SDS-a izrazio nezadovoljstvo odnosom Vlade RS-a prema razvoju istočnog dijela RS-a, navodeći da je Investiciono-razvojna banka RS-a plasirala oko 200 miliona KM ukupno u RS, koliko, napominje, je koštala i sama zgrada Vlade RS-a.

Od tog iznosa, naveo je, u istočni dio RS-a upućena su samo 32 miliona KM.

  • Istovremeno postoje favorizovani pojedinci koji dobijaju sredstva te banke RS-a, jer je Dodik i predsjednik kreditnog odbora Investiciono-razvojne banke, pa postoji i sumnja u sukob interesa jer su vlasnici jednog broja preduzeća koja se pojavljaju kao korisnici kredita u rodbinskim i prijateljskim vezama s visokim funkcionerima SNSD-a, rekao je Ćuzulan.

SDS traži i da se formira pomoć pravnim subjektima koji su pogođeni svjetskom ekonomskom krizom, a pomoć bi dobili iz sredstava privatizacije i iz donacija, ali da taj fond ne bi trebalo da posluži "daljnjoj pljački i izvlačenju sredstva iz RS-a, kao što je slučaj s Fabrikom glinice 'Birač'".

S tim u vezi, on je uime SDS-a zatražio da se izvrši revizija privatizacije "Birča" i postavlja pitanje da li je Ukio grupa ispoštovala ugovor o privatizaciji te fabrike.

Dodao je da je Dodikova vlada stopirala istrage o sumnjivim poslovanjima "Birča", prodavanja glinice po daleko nižim cijenama, a da bi druga njihova firma je prodavala u inostranstvu po berzanskim cijenama i uzimajući ekstra profit.

  • Prema onome što smo mi mogli izračunati iz tog preduzeća je, uz razne metode, izvučeno više od milijardu maraka. To je klasični kriminal kroz izbjegavanja plaćanja dobiti, a štetu su pretrpjeli mali akcionari, rekao je generalni sekretar SDS-a i dodao da je uz to Vlada RS-a subvencionirala struju "Birču".