BiH
128

Zaboravljeni prizori: Druženje protjeranih podrinjskih mališana i Plavih šljemova u ratnoj Tuzli

Piše: D. Brkić
"Moji su drugovi biseri rasuti po cijelom svijetu..." stih je nadaleko poznate pjesme Momčila Bajagića Bajage, koji bi se idealno stopio sa snimkom koji je nastao 1994. ili 1995. godine ispred Hotela Tehnograd u Tuzli gdje su bile smještene prognane porodice iz podrinjskih krajeva.

Mnogi od dječaka i djevojčica koje možete vidjeti na snimku danas su odrasli ljudi, rasuti po cijelom svijetu. Nažalost, neki od njih nisu više sa nama.

Snimak je od zaborava sačuvao Ferid Berbić, nekadašnji fudbaler Drine i Slobode te mladi reprezentativac BiH, koji sa porodicom živi u Belgiji.

"Videosnimak je nastao 1994. ili 1995. godine ispred Hotela Tehnograd gdje su bile smještene prognane osobe, kao i ispred hotelskih baraka te na školskom igralištu u Slavinovićima. Snimak je napravio novinar iz Danske ili Norveške, a tog dana su u posjeti lokalnom centru DRC bili vojnici Švedskog bataljona UN-a, koji su sarađivali sa pomenutom humanitarnom organizacijom. Zahvaljujem im se na ogromnoj pomoći izbjeglom i prognanom stanovništvu, kao i građanima Tuzle. Veliku zahvalnost, u svoje ime, izražavam radnicima ovog centra, ponajviše Sekani, Sakibu, Almi, Amni, Lejli, Maci... Na snimku se mogu prepoznati mnogi koji su tada bili djeca, a neki nažalost nisu više među živima. Mnoge je sudbina odvela na različita mjesta i žive širom BiH te širom svijeta“, napisao je Ferid Berbić.

Zahvaljujući herojima Drugog korpusa Armije R BiH tuzlanski okrug je u vrijeme agresije bio najveća slobodna teritorija. Od 1992. do 1995. godina u tuzlanski okrug je prognano nekoliko stotina hiljada ljudi iz svih krajeva BiH.

Nažalost, dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje ima onih koji se nisu vratili svojim kućama i koji još uvijek žive u kolektivnim centrima. Zabilježeni prizori na ovom video snimku govore o najtežim danima i nesalomivom duhu prognanih djevojčica i dječaka.