Značajan sporazum
3

Za zatvaranje kolektivnih centara u BPK 5,5 miliona eura

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sutra će u Goraždu potpisati Sporazum o saradnji za četiri potprojekta koji će se na području BPK provoditi u okviru Projekta CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja".

Iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK saopćili su da je riječ o implementaciji tri potprojekta za objekte u vlasništvu Grada Goražda i jednog potprojekta za objekt u vlasništvu BPK čija ukupna vrijednost iznosi blizu 5,5 miliona eura.

Sredstva su osigurana iz kreditnog zaduženja od skoro 2,7 miliona eura, dok je ostatak sredstava doprinos grada i kantona kroz osiguranje zemljišta i dozvola te priključenja na infrastrukturu.

"Sporazum obuhvata sanaciju 65 postojećih stambenih jedinica za 191 korisnika i izgradnju novog stambenog objekta s 24 stambene jedinice u kojima će biti smješteno 49 korisnika. Također, podrazumijeva sanaciju postojećeg i izgradnju novog dijela objekta Staračkog doma u Goraždu, smještajnog kapaciteta za 80 korisnika s pratećom infrastrukturom", saopćeno je.

Sporazum će potpisati i premijer BPK Goražde Emir Oković, resorna ministrica Sabira Bešlija i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.