Razvojni program Vlade RS
0

Za Univerzitet u Istočnom Sarajevu 15 miliona KM

SRNA
Istočno Sarajevo
Istočno Sarajevo
Iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske /RS/ u oblast obrazovanja i kulture uloženo je oko 90 miliona KM u 120 različitih projekata, a veći dio tih sredstava sredstava otišao je u istočni dio RS, rekao je danas u Istočnom Sarajevu potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

Nakon sastanka sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitrom Novakovićem, njegovim saradnicima i predstavnicima studenata, Kasipović je istakao da je to bilo opredjeljenje i Ministarstva i tadašnjeg predsjednika Vlade Milorada Dodika, te da na isti način o tim pitanjima razmišlja i sadašei premijer Aleksandar Džombić.

"Takvo opredjeljenje Vlade RS ostaće i u narednom periodu, jer su i potrebe u ovom dijelu RS veće", naglasio je Kasipović.  

On je dodao da je iz Razvojnog programa Vlade RS na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu realizovano ili je realizacija u toku više od 15 miliona KM. 

"Iako ta cifra djeluje imresivno, nikad u pet godina mandata na mjestu ministra prosvjete i kulture nisam rekao da je to dovoljno novca visokom obrazovanju", kaže Kasipović.  

Napominjući da se teži realizaciji još nekih novih projekata,  resorni ministar je naglasio da je zajedno sa premijerom Džombićem otpočeo pregovore sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od oko 10 miliona eura koji bi bio uložen u izgradnju studentskih smještaja od Trebinja, preko Pala, Foče, Lukavice, Banja Luke do Doboja itd. 

"Nadam se da će tih 10 miliona eura biti sasvim dovoljno da definitivno podignemo standard i uslove u kojima žive i rade studenti, prvo zbog njih samih, a drugo jer nas to očekuje u procesu akreditacije naših visokoškolskih institucija", pojasnio je Kasipović.  
On je rekao da su ga domaćini informisali da bi u septembru trebalo da počne da pristiže oprema iz kredita za tehničko opremanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu u vrijednosti od  sedam miliona evra.  "Univerzitet u Istočnom Sarajevu je za Vladu RS jednako važan kao i Univerzitet u Banjoj Luci, a u nekim aspektima i važniji i specifičniji", naglasio je Kasipović.  

Resorni ministar je rekao da je razgovarano i o izgradnji zgrade Ekonomskog fakulteta na Palama, izrazivši nadu da bi odabrani izvođač mogao za mjesec ili dva da počne sa radovima, kako bi se iskoristi dobar dio građevinske sezone i za godinu dana Ekonomski fakultet dobio svoje prostorije.

On je naveo da mu je poznata i potreba za gradnjom fiskulturne sale za Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" u Istočnoj Ilidži. "Imamo projekat i tražićemo sredstva za izgradnju fiskulturne dvorane, a ove godine počeće i izgradnja fiskulturne dvorane uz školu 'Srbija' na Palama. Često me pitaju u drugim krajevima RS kada će dobiti osnovnu školu kao na Palama, jer je to naša najljepša osnovna škola", istakao je Kasipović.  

Novaković je rekao da je ovih dana istekao tender za gradnju studentskog doma u bivšem Hotelu "Panorama" na Palama i da je dogovoreno da se krene sa opremanjem jednog depadansa. 

"Očekujemo da ćemo ove godine uspjeti da stavimo u funkciju bar taj jedan dio. Potrebno je još dosta toga da bude urađeno, a neophodno je da se svi, a posebno opština Pale uključe u realizaciju ovog projekta", istakao je Novaković. 

On je naveo da su za organizaciju večerašnje "Univerzitetske večeri 2011" fakulteti Univerziteta Istočno Sarajevo sakupili 10.000 KM te da je istu sumu izdvojio i Rektorat. 
Ministar Kasipović je u pratnji domaćina posjetio studentske domove "Stambolčić" i "Koran" na Palama, te "Slaviša Vajner Čiča" u Lukavici, a večeras će kao gost prisustvovati manifestaciji "Univerzitetsko veče 2011" u Sportsko-rekreativnom centru "Slavija".