Vlada FBiH prihvatila zaduženje
0

Za sarajevske saobraćajnice 16,5 miliona eura

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH predložila je da za još godinu dana bude produžen rok za otkup stanova certifikatima.

Vlada je prijedlog izmjena Zakona o utvrđivanju i realizaciji potraživanja građana u postupku privatizacije uputila u parlamentarnu procedure po skraćenom postupku.

Razlog za ove izmjene jeste to što bi istekom zakonskog roka,30. juna, svim licima kojima se po okončanju procedure za vraćanje stanova dodijeli stan ili koja ostvare povrat stanova po osnovu stanarskog prava, bila uskraćena mogućnost otkupa sertiFikatima.

Vlada FBiH usaglasila je danas na sjednici u Mostaru tekst pisma Arbitražnom tribunalu za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog koji će, posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH, dostaviti Ambasadi SAD u BiH.

Pismo se odnosi na postupanje u skladu sa Deklaracijom o neprihvatanju ukidanja supervizije za Brčko distrikt koju je usvojio Parlament fBiH. Parlament FBiH ocijenio je da je neophodno da Parlamentarna skupština BiH donese zakon o Brčko distriktu da bi, na taj način, sveobuhvatno i trajno bila regulisana sva neriješena pitanja i sve oblasti privrednog, društvenog i političkog života u Brčko distriktu BiH.

Vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama kojim se stvaraju osnove za osnivanje ovih službi u Federaciji BiH na način kako je to učinjeno u razvijenim zemljama Evrope.

Ovim zakonom stvaraju se osnove za Formiranje privatnih savjetodavnih službi koje bi bile konkurencija javnim, što omogućava poljoprivrednim proizvođačima da biraju kvalitetnije, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH. U Prijedlog zakona ugrađene su primjedbe većine opština koje se odnose na način organizovanja opšinskih poljoprivrednih savjetodavnih službi.

Vlada FBiH prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o kreditu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu u iznosu od 16.500.000 eura.