Usvojen izvještaj
0

Za program oporavka i razvoja Srebrenice utrošeno više od 8,7 miliona KM

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Izvještaj o realizaciji Operativnog plana realizacije mjera programa oporavka i razvoja Srebrenice iz rezerviranih sredstava budžeta institucija BiH.

Operativnim planom iz budžeta BiH izdvojeno je 9.998.636 KM, a ova sredstva raspoređena su za projekte izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture u iznosu od 7.000.000 KM, projekte za ekonomski razvoj Srebrenice, projektno finansiranje razvoja malih i srednjih poduzeća zapošljavanja i poljoprivrede u iznosu od 2.000.000 KM i programe razvoja, obrazovanja, zadržavanja i privlačenja kadrova i projekte za grupe s posebnim potrebama u iznosu od 998.636 KM.

Od ukupno planiranih sredstva od 9.998.636 KM, Općini Srebrenica prebačeno je 8.741.299 KM. Vijeće ministara je odlučilo da preostala neutrošena sredstva budu prenesena na račun ugovornog organa koji će vršiti plaćanje prema utvrđenoj proceduri o korištenju sredstava za realizaciju Operativnog plana oporavka i razvoja Srebrenice.

Kako je saopćeno iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića, u okviru programa izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture realizirano je 19 projekata, podržan je razvoj 49 malih i srednjih preduzeća, dok je 110 poljoprivrednih proizvođača dobilo finansijsku pomoć.

U okviru programa razvoja obrazovanja, zadržavanja i privlačenja kadrova odobreno je 290 stipendija za učenike, 57 stipendija za studente, 25 stipendija za postdiplomske studije i tri za doktorante.

Također, finansirano je stručno usavršavanje kadrova i finansiranje 15 pripravnika.

Finansijska pomoć dodijeljena i za 53 fizičke osobe i šest nevladinih organizacija koje pomažu osobama s posebnim potrebama.