Dušanka Majkić
0

Za prodaju viškova oružja odgovorni oficiri

SRNA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da su i bošnjački i srpski generali i oficiri u Oružanim snagama BiH direktno odgovorni za prodaju viška oružja koje je trebalo da bude uništeno.

Majkićeva je u izjavi Srni ocijenila da je tokom proteklih godina ponašanje nadležnih u BiH u vezi ovog pitanja bilo bez ikakve kontrole, te da generalima iz Republike Srpske treba postaviti pitanje "kako se sve to moglo dešavati i dokle misle da kriju od javnosti ono što znaju".

"Od onog što je trebalo biti uništeno, najveći dio je namjenska industrija Federacije BiH izvozila, a među tim je bilo i vlasništva Republike Srpske koja je pretrpjela ogromnu štetu. To sve nije moglo viti urađeno bez znanja srpskih oficira koji nisu bili na nivou zadatka i nisu zaustavili sramnu rasprodaju viškova oružja i vojne opreme zemljama kojima se to nije smjelo prodati", istakla je Majkićeva. 

Majkićeva je naglasila da  do danas nije poznato  koliko je zaista izvezeno oružja koje je trebalo biti uništeno. 

"Lociraće se odgovornost kada Agencija za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ završi istragu i kada se podignu opštužnice protiv svih koji su učestvovali u besramnom lancu preprodaje naoružanja i vojne opreme unutar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH", rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da su SAD, tokom rata u BiH, kroz program "Opremi i obuči" donirale BiH oružje proizvedeno pedesetih godina, a koje je već tada moralo biti uništeno, jer je spadalo u nestabilnu kategoriju.

"To je priča koju posebno treba valorizovati. Iskoristili su priliku da sve nestabilno naoružanje pošalju nama i postavlja se pitanje kakav je onda zaista stav Amerikanaca prema BiH", navela je Majkićeva.