Organizacije Crvenog križa BiH
0

Za pomoć Haićanima osigurano više od 500.000 KM

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, na pres-konferenciji danas u Sarajevu zajedno s entitetskim organizacijama, uručilo je Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ček u vrijednosti od 396.833 KM donatorskog novca prikupljenog u humanitarnoj akciji u Bosni i Hercegovini za pomoć postradalima u katastrofalnom zemljotresu na Haitiju.

U ovaj iznos nije uračunata još uplata iz Vijeća ministara BiH od 150.000 KM pa je ukupni iznos veći od 500.000 KM.

Iznosi vlada Federacije i Republike Srpske doznačeni su putem entitetskih organizacija Crvenog križa. Federalna vlada je izdvojila 100.000, a Vlada RS-a 140.000 KM.

Društvo Crvenog križa BiH je na pres-konferenciji izrazilo zahvalnost svim donatorima među kojima su bili i mnogi građani, privredni subjekti, organizacije i institucije.

Akcija, u koju su aktiviranjem humanitarnih telefona bila uključena i tri telekom operatera u BiH: BH Telecom, HT Mostar i Telekom Srpske, trajala je od 14. januara do 1. maja.

Njeni efekti su saopćeni danas povodom toga što se sutra obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. maj.

Predstavljene su dosadašnje i najavljene naredne aktivnosti u BiH na obilježavanju ovog datuma i Nedjelje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pod sloganom: "Nije teško biti human". Akcija je u znaku solidarnosti sa siromašnim i socijalno isključenim grupama.

Do 30. aprila je štampano i distribuirano putem pošta oko 230.000 komada poštanskih maraka pa su organizatori pozvali građane da ih kupuju i tako doprinesu planiranim aktivnostima.

Danas se već odvija akcija darivanja krvi u Brezi, dok je za 13. maj predviđena posjeta štićenicima zavoda "Drin" i "Bakovići", a za 22. i 23. dan u ovom mjesecu ljekarski pregled povratnika u Srebrenicu u mjesnim zajednicama Luke i Sućeska.

Za sutra su u Republici Srpskoj planirani obilazak porođajnih odjeljenja u bolnicama i podjela odgovarajućih paketa.

To je samo dio najavljenih aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Općinske organizacije Crvenog križa će, shodno svojim mogućnostima, iskoristiti obilježavanje Nedjelje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za promociju programa kućne njege kao tradicionalne solidarnosti sa starim osobama.

Državno prvenstvo u pružanju prve pomoći planirano je za 15. maj u Posušju a za 28. i 29. maj federalno takmičenje u Banovićima (Zlača).