BiH
152

Za koga je bio prostrt crveni tepih ispred Predsjedništva BiH?

Piše: E. G.
Ispred Predsjedištva BiH okupio se danas dio političke elite BiH koji ne negira genocid u Srebrenici, kako bi na vječni počinak ispratili 409 žrtava. Ispred Predsjedništva BiH danas je bio prostrt i crveni tepih. Inače simbol raskoši i odavanja počasti, kao i dobrodošlice gostima, zvanicama...

Sve ono što predstavljaju današnji dan i dani pred nama, kada ispraćamo žrtve genocida, nema nikakve veze s crvenim tepihom. U tome nema ničega svečanog, ničega raskošnog, svjetlucavog, blještavog... To su tužni dani kada se majke, očevi, sestre... posljednji put pozdravljaju sa svojim najmilijima.

Šta je protokol Predsjedništva BiH imao na umu kada je odlučio prostrijeti crveni tepih poznato je vjerovatno samo ljudima koji tamo rade. Zbog ovog nesmotrenog poteza su negodovali i okupljeni građani, među kojima i nekoliko majki i muškarac koji je stajao s njima. U jednom momentu su upitali službenika za odnose s javnošću iz Predsjedništva čemu crveni tepih, na šta je on samo odmahnuo glavom i kazao da je za to zadužena Služba za protokol, ali da razumije njihovo negodovanje.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Ovo je tužan dan, ovdje nema svečanosti, gostiju i zvanica", kazao je jedan od prisutnih građana ispred Predsjedništva nedugo nakon što su se dvojica članova najviše izvršne vlasti u državi, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, tim tepihom prošetali do ostalih zvaničnika.

Izetbegović je, nakon što su kamioni sa posmrtnim ostacima prošli pored Predsjedništva, dao novinarima izjavu kako je ranije dogovoreno i predviđeno protokolom, ali je Komšić to odbio. Kako su novinari nagrnuli prema Izetbegoviću, Komšić je ušetao u zgradu. Nakon toga se službenica iz njegovog ureda sama ponudila da ga dovede da bi u kamere nešto rekao, ali se vratila izvinjavajući se zato što je "gospodin Komšić odlučio da ipak ne daje izjave".