BiH
0

Za dlaku izbjegnuta ekološka katastrofa

Sarajevo-x.com / Nezavisne novine
Tuzlanski kanton prekjučer je za dlaku izbjegao ekološku katastrofu, tvrdi Faik Buševac, zamjenik direktora Global ispad koksne industrije Lukavac (GIKIL).

Kako prenose Nezavisne novine, "Elektroprivreda BiH" u utorak je u 13 sati isključila Global ispad koksnu industriju Lukavac sa svog sistema napajanja na sat vremena zbog kašnjenja u plaćanju. Buševac je izjavio da je zbog nestanka struje 5. koksna baterija bila potencijalna bomba.

"U toj koksnoj bateriji nije radio usisivač plina. Da smo još pola sata bili bez struje, to bi izazvalo eksploziju velikih razmjera", tvrdi Buševac i dodaje da je struja uključena nakon što su EP dali mjenice.

U lukavačkoj fabrici su pojasnili da je do isključenja s elektroenergetskog sistema došlo zbog njihovog kašnjenja u plaćanju dvije rate predviđene reprogramom dugovanja prema "Elektroprivredi BiH" i jedne rate redovne potroš- nje električne energije. GIKIL je do sada uplatio 1, 2 miliona KM od 3, 7 miliona ukupnog duga.

"Ujutro smo uplatili 80.000 KM duga od prošlog mjeseca, a sa "Elektrodistribucijom" Tuzla smo imali dogovor da dvije rate, po 71.000 KM, predviđene reprogramom platimo 11. i 30. juna, ali oni su prekjučer insistirali da im damo mjenice, iako nismo prekoračili dogovoreni rok plaćanja. Odbio sam to, pa su nas u 13 sati isključili. Pod pritiskom zbog katastrofe koja se mogla dogoditi, dali smo im mjenice, ali to je čisti monopol", rekao je Buševac.

Federalni ministar industrije Vahid Hećo juče je izjavio da je od novinara saznao za problem EP BiH i GIKIL-a, zbog čega je odbio komentarisati slučaj