Gradsko vijeće
0

Za članove GIK-a Zenica nisu izabrani prvorangirani, opozicija u vijeću najavila žalbu

E. M.
Gradsko vijeće Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradsko vijeće Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradsko vijeće Zenice na jučer održanoj sjednici razriješilo je i imenovalo zamjenske članove Gradske izborne komisije Zenica. Zamjerke opozicije su što nisu izabrani prvorangirani, dok većina u vijeću smatra da su priliku dali o onima koji su najviše znali o Izbornom zakonu.

Na sjednici Gradskog vijeća Zenice predloženi su kandidati po izboru većine u Komisiji za izbor i imenovanja iako nakon završene konkursne procedure nisu osvojili najveći broj bodova. Iz reda Bošnjaka predložen je Muamer Kovač sa 12,4 boda iako je ispred njega bio Damir Imamović sa 13,9 bodova. Iz reda Hrvata Snježana Vrhovac je imala 11,25 bodova, dok je predložena Ivana Đukić sa 11,1 bodom. Dok je iz reda Ostalih predložen Dino Pašalić sa 10,4 boda dok je ispred njega bila pravnica Amila Begagić sa 11,5 bodova.

Prijedlog je usvojen glasovima većine koju su sačinjavali članovi Zeničke inicijative KF, NB, dva vijećnika SDP-a i vijećnik iz reda ostalih. Protiv su bili vijećnici SDA, vijećnik SDP-a Almir Babajić i jedan vijećnik NES-a.

"Na zadnji oglas se prijavilo 17 kandidata, njih 14 su ispunjavali sve uslove i napravljena je rang lista. Tri prvorangirana kandidata danas nisu predloženi vijeću od aktuelne većine kao najbolji kandidati. Smatramo da je to zloupotreba procesa, manipulacija s građanima Zenice i kandidatima koji su se prijavili na javne oglase. Zašto su se prijavljivali ako su znali da će biti imenovani podobni? Zašto su podobni? Oni nisu bili prvorangirani", kazala je vijećnica SDA Emina Tufekčić.

U izjavi za medije vijećnik SDP-a koji je glasao protiv ovakve odluke Almir Babajić je kazao da Komisija za izbor i imenovanje za tri mjeseca nije mogla dostaviti imena tri kandidata.

"Mi na sjednici vijeća nismo imali legitimne prijedloge Komisije za izbor i imenovanje. Tri mjeseca nisu uspjeli dostaviti imena tri kandidata. Održali su 10 sjednica što je po jednom članu građane Zenice koštalo više od 500 KM. Ovo što se danas desilo desilo, moralo se desiti, zbog neprovođenja procedura, ali nisam za ovo bio. Smatram da smo trebali donijeti sve u regularnom roku", kazao je Babajić.

Sa saopćenjem za javnost, koje je kao reakcija na konferenciju SDA o ovoj problematici, reagovali su i iz BHI-KF koji su kazali

"Napomenut ćemo jednu činjenicu koju je, na današnjoj sjednici izgovorio predsjednik Komisije za izbor i imenovanja, Kenan Uzunović, današnji izbor kandidata nije vezan za konkursnu proceduru koju Komisija za izbor i imenovanja nije provela adekvatno. Komisija je, s obzirom na kratak vremenski rok koji je odredila Centralna izborna komisija Bisne i Hercegovine, dala priliku kandidatima koji su ostvarili najveći broj bodova na bodovanju znanja o Izbornom zakonu", kazali su iz BHI-KF na ovu temu.

Opozicija je najavila da će o svemu informisati i Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine od koje očekuju pravovremenu reakciju.