Vijeće ministara BiH
0

Za 60 dana Nacrt zakona o javnim nabavkama

SRNA
Vijeće ministara BiH zadužilo je Agenciju za javne nabavke BiH da u roku od 60 dana u proceduru dostavi nacrt zakona o javnim nabavkama.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara usvojena je Analiza procedura i primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koju je pripremila Agencija za javne nabavke.

Postupajući po ranijem zaključku Vijeća ministara, Agencija je ovom analizom dala presjek stanja u oblasti javnih nabavki, kao i probleme koji su prisutni na terenu.

Vijeće ministara donijelo je odluku o izdvajanju 100.000 KM iz budžetske rezerve za potrebe rada Međureligijskog savjeta u BiH.

Na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donesena je odluka o naknadi u iznosu od 100 KM godišnje za pristup bazi sudskih odluka Centra za sudsku dokumentaciju VSTV BiH.

Prema podacima pribavljenim od advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH, broj advokata u BiH je u aprilu 2011. godine bio 1.297, od kojih u Republici Srpskoj 422, a u Federaciji 875.

U skladu sa ovim brojem, maksimalan iznos sredstava koji bi mogao biti prikupljen od naknada za pristup bazi sudskih odluka iznosi oko 129.700 KM.

Vijeće ministara utvrdilo je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma sa Vladom Poljske o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladine.