Čekanje u redu u nekoliko institucija
118

Za 30-ak KM dječijeg dodatka roditelji moraju prikupiti gomilu dokumenata

Piše: Adisa Pobrić
Da biste ostvarili pravo na dječiji dodatak, čija visina varira u zavisnosti od dijela Bosne i Hercegovine u kojem živite, svake godine se morate dati u šetnju od jedne do druge institucije i prikupljanje svih potrebnih dokumenata.

Nakon što u matičnom uredu općine izvadite rodni list za dijete i kućnu listu, potrebne su vam i kopije CIPS-ove lične karte za oba roditelja, kao i potvrde o prijavi prebivališta iz ureda CIPS-a.

Hrpa dokumenata iz više institucija

Za djecu stariju od 15 godina škola/fakultet koji pohađaju moraju izdati potvrdu o redovnom školovanju, a roditelji koji su na birou za zapošljavanje također moraju donijeti potvrdu da su na tamošnjoj evidenciji. Ukoliko rade, a prihodi im ne prelaze u prosjeku 120 KM po članu domaćinstva, i njima je potrebna potvrda o visini plate iz firme u kojoj su zaposleni. Također, svi članovi domaćinstva koji primaju penziju moraju donijeti kopiju čekova.

Ukoliko su roditelji razvedeni, to donosi nove obaveze - rješenje o razvodu braka izdato u nadležnom sudu. Strani državljani u hrpi papira moraju donijeti i kopiju pasoša ili lične karte i prijavu ili rješenje MUP-a.

Za dječiji dodatak morate donijeti i ovjerenu izjavu da ne posjedujete motorno vozilo, zbog čega ćete negdje čak morati prošetati i do nadležne policijske uprave. Izuzetak se pravi u slučaju osoba s invaliditetom koje određenim propisima mogu uvesti ili kupiti vozilo kao ortopedsko ili drugo pomagalo. I za to, naravno, morate izvaditi potvrdu. Invalide osobe prilažu i rješenje o stepenu invalidnosti, odnosno medicinsku dokumentaciju u slučaju pojedinih oboljenja.

U nekim mjestima treba skoknuti i do mjesne zajednice pa donijeti uvjerenje da se sa svim članovima domaćinstva nalazite na datoj adresi, a negdje je među stavkama navedeno i uvjerenje PIO-a da niste aktivni osiguranik. Zavisno od mjesta gdje predajete dokumente možda ćete trebati da donesete i studentski indeks na uvid, kao i rješenje centra za socijalni rad o novčanoj pomoći. Negdje je potrebno i uvjerenje Uprave prihoda da li ste vi i članovi zajedničkog domaćinstva registrovani kao poreski obveznici.

Novac nedovoljan ni za najosnovnije potrebe

Dok u pet kantona u Federaciji BiH izdvajanja i tu svrhu ne postoje (USK, HNK, ZHK, Posavski i Livanjski kanton), u Zeničko-dobojskom kantonu 23.000 djece mjesečno prima manje od 12 KM. Do prije godinu i po primali su tek 9 KM.

U Tuzlanskom kantonu primaju po 20 KM, u Bosansko-podrinjskom 29 KM, a u Srednjebosanskom 30 KM. U Kantonu Sarajevo dječiji dodatak iznosi 5,5 posto prosječne neto plate, odnosno 33 KM, dok je u Republici Srpskoj 35 KM.

Brčko izdvaja najviše, 10 posto od prosječne mjesečne plate u Distriktu, što iznosi i više od 80 KM po djetetu.

Analizirajući visinu iznosa dječijeg dodatka u ovoj godini postavlja se pitanje šta nezaposleni ili roditelji sa izuzetno niskim primanjima, koji ispunjavaju uslove za dječiji dodatak, za te novce uopšte mogu kupiti, ako se uzme u obzir cijena pelena, mlijeka, hljeba, odjeće...